Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ЦИК спря смените в секционните избирателни комисии
Автор: ИА Фокус 19:33 / 26.10.2024Коментари ()293
©
Централната избирателна комисия разпореди да спрат смените на членове на секционни избирателни комисии, правени по искане на партии. Указанието тряба да бъде изпълнено от Районните избирателни комисии.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи мотивите:

"В днешния ден СИК получават изборни книжа и материали и подреждат изборните помещения, така че безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в избориня процес", пише NOVA.

За решението си Централната избирателна комисия се позова на член 93 от Изборния кодекс. Той указва, че всяка Секционна избирателна комисия осъществява правомощията си от деня на назначаването ѝ до приключване на съответния вид избор, предаването на изборните книжа и материали в Районната избирателна комисия. При изпълнение на своите правомощия членовете на секционни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.

В днешния Ден за размисъл предизборната агитация е забранена. Тази забрана обаче не обхваща социалните мрежи, поради което Централната избирателна комисия излезе с призив тези мрежи да не бъдат употребявани за агитация както днес, така и в утрешния изборен ден.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/CIK-sprya-smenite-v-sekcionnite-izbiratelni-komisii-2313415
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.