Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Има две задължителни стъпки преди да сготвим вкусен боб
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 31.10.2024Коментари ()2041
©
Всички бобови култури, като боб, леща, грах, бакла или нахут се считат за отлични източници на протеини и фибри от привържениците на здравословното хранене. Но според мнозина привърженици на палео храненето бобът и бобовите култури са сред водещите фактори за нарушаване на чревната цялост и чревната пропускливост.

Обективно погледнато и двете страни имат право, като истината е някъде по средата. Но няма как да не отбележим, че бобът и бобовите храни следва да бъдат изключени от менюто на хора със здравословни проблеми, като изострена чревна пропускливост, синдром на раздразненото черво и различни автоимунни заболявания, които не са в ремисия.

От бабите знаем, че е задължително да изхвърлим поне първата вода на боба, дори втората, но малцина знаят защо се сменя първата вода на боба.

Научното обяснение е много просто. В боба и другите бобови храни се съдържат редица вещества като сапонини, лектин и ензимни инхибитори. Попаднали в стомаха на човек, тези вещества допълнително увреждат чревната мукоза, когато тя е нарушена.

Това в особена сила важи за лектините. Това са протеини, които служат като естествен защитен механизъм при бобовите култури, предпазвайки ги от микроорганизми и насекоми.

Повечето хора без проблеми разграждат лектините, но при някои хора лектините не сеподдават на действието на чревните ензими и влошават храносмилането. Те дори могат да станат причина за появата на хранителни непоносимости и хранителни алергии.

Добрата новина за всички почитатели на боб на фурна или боб яхния е това, че тези потенциално опасни за хората вещества лесно могат да бъдат неутрализирани чрез по-продължително накисване на продуктите във вода.

И тук се връщаме на въпроса защо се сменя първата вода на боба.

Първата, че и втората вода на боба се сменят именно, за да се неутрализират опасните за храносмилането ни лектини и сапонини. Препоръчително е бобът да се накисне за период от 24-48 часа, като в този период водата да се смени многоратно, съветват от gotvach.bg.

Може да намалите дразнещия потенциал на тези вещества като добавите към водата за накисване и чаена лъжичка сода бикарбонат. И най-важното - за най-здравословни и вкусни резултати - варете боба продължително време на бавен огън.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ima-dve-zadulzhitelni-stupki-predi-da-sgotvim-vkusen-bob-2320372
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.