Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Неделя на Страшния съд или Месни заговезни
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 27.02.2011Коментари ()1288
©
Нeделя Месопустна или Месни Заговезни е винаги в неделя и се отбелязва осем седмици преди Великден. Получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия Великденския пост. Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя.

Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница защото е подготовка за Великия пост. Като блажно се ядат само млечни и яйчени ястия. До Сирни заговезни трябва приключат и всички сватби, защото през целия Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота.

На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява месо.

По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nedelya-na-Strashniya-sud-ili-Mesni-zagovezni-233476
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.