Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли защо китайците не ядат шоколад?
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 25.11.2024Коментари ()871
©
В Европа често сме чували, че "всички обичат шоколад". Оказва се, че милиарди хора по света не са толкова запалени по това лакомство, колкото европейците или американците. Ярък пример е Китай. Там всички големи компании за шоколад присъстват на пазара, но хората не купват и не консумират продукцията им.

Данните показват драстични разлики. Дори страни с 10-милионно население като Гърция и Чехия, внасят повече шоколад и шоколадови изделия от Китай, където живеят 1400 милиона души.

Показателите за нивата на консумация също са подобни. Средно, китайците ядат по едва 200 грама шоколад годишно. За сравнение, във Великобритания и Франция ядат по над 3 килограма за същия период.

Доскоро се смяташе, че причините може да са икономически. До средата на 80-те китайците са толкова бедни, че не могат да си позволят друго, освен най-основните храни. Но това вече не е фактор и от десетилетия китайците да достатъчно заможни, за да могат да купуват шоколад.

Има различни проучвания - както пазарни, така и медицински - защо китайците не ядат шоколад. Оказва се, че отговорите са основно два: традиции и вкусови предпочитания.

Китайците като цяло не ядат много захар, сочат данните. Китайската цивилизация познава захарта от хилядолетия. Тя се извлича от скорбялата в редица растения и се ползва в традиционната кухня от повече от 3000 години. Но в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни.

Милиони китайци ядат сладко само в определени случаи - например някои празнични храни, приготвяни по повод осемте големи фестивала през годината.

Интересна теория предлага д-р Чен Жу. Тя е преподавател в най-големия университет за агрономия и земеделие в Китай. Според Чен, модерни генетически изследвания показват разлики между китайците и европейците в някои групи гени, наричани от учените TAS1R и TAS2R. 

Това са гени, които определят формирането и работата на вкусовите рецептори. Разликите може да означават, че вкусовите рецептори на хората в Източна Азия, към които принадлежат и китайците, са по-чувствителни към захарите, отколкото европейците. В резултат, те усещат наличието на захар в храните, дори когато количествата са малки. Това може да е една от причините, поради които дори сладките храни в традиционната китайска кунхя не са особено сладки, според критериите на хората от Европа и Северна Америка, пише Gulf News, цитиран  от NOVA.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Znaete-li-zashto-kitaicite-ne-yadat-shokolad-2350872
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.