По-внимателно със захарта - прекомерният й прием ускорява процеса на стареене и появата на линии и бръчки | ||||||
| ||||||
Колагенът и еластинът, които са отговорни за това да направят кожата ви стегната, еластична и да й придадат плътен, здравословен тен, са особено засегнати от AGE. Процесът на гликиране уврежда колагена и еластина, което ги прави твърди, сухи и чупливи. Това увреждане се вижда на кожата ви под формата на фини линии и бръчки. Гликирането също влияе върху вида на колагена в кожата ви. Кожата съдържа три вида колаген: тип I, тип II и тип III. Тип I е най-слабият, а тип III е най-силният. Поради гликирането, колаген тип III става толкова слаб, колкото тип I, намалявайки цялостната здравина и структура на кожата. Освен това, гликацията деактивира естествените антиоксидантни ензими, оставяйки кожата по-уязвима към оксидативен стрес. Признаци, че захарта състарява кожата ви: - Обезцветяване - Твърда и лъскава повърхност на кожата - Кръстосани линии по линията на устните - Дълбоки пукнатини и отпусната кожа Профилактика: - Намалете приема на захар - Увеличете консумацията на вода - Осигурете си пълноценен сън - Включете добавки, богати на витамин B1 (намира се в зелен грах, спанак) и витамин B6 (намира се в нахут, слънчогледови семки) - Включете антиоксиданти като витамин С и витамин Е - Редовно детоксикирайте кожата - Следвайте последователна и здравословна рутинна грижа за кожата |