Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Името му в превод означава – подправка за всичко. Има хора, които не го понасят, но готвачите го считат задължителен в някои рецепти
Автор: Десислава Томева 16:40 / 15.12.2024Коментари ()1413
©
Бахарът, известен още като пименто, идва от Ямайка. Плодовете на бахара имат силен, богат и пиперлив вкус, напомнящ на канела и карамфил.

Тази подправка получава името "бахар“ (allspice), защото вкусът му наподобява комбинация от карамфил, черен пипер, индийско орехче и канела. Има богато нюансиран вкус като никоя друга подправка с нотки на карамфил, черен пипер, индийско орехче и канела. Христофор Колумб донася подправката в Европа от Америка заедно с чилито. Бахарът е изключително популярен оттогава, особено в Обединеното кралство: Използва се в пайове, пудинг от сливи, сосове и за консервиране. В Скандинавия бахарът се използва предимно в рибната промишленост, докато в Централна Европа се използва за подправяне на колбаси и ястия от дивеч. Най-популярната му употреба е в кетчупа, чийто основен овкусител е именно бахарът.

Със своята мека, пиперлива пикантност бахарът е идеален за колбаси, рибни ястия, маринати, консерви, ястия от дивеч и празнични печени изделия. Всъщност неговата универсалност е другата причина, поради която се нарича "бахар“ (на английски "allspice“ – което се превежда като подправка за всичко). Тази универсална подправка често се комбинира с дафинов лист и хвойна. Бахарът може да бъде използван на зърна или смлян. Има особено силен аромат и богато нюансиран вкус, когато е прясно смлян в хаванче. След като бъде смлян, бахарът трябва да се използва възможно най-скоро, тъй като бързо губи вкуса си.

Бахарът има благоприятно действие за стомашно-чревния тракт, помага при колики и газове и засилва апетита. Може да се консумира за облекчаване на менструални болки и различни стомашни проблеми, както и за нормализиране нивата на кръвната захар. Бахарът се използва и за успокояване и облекчаване на зъбобол или освежаване на дъха и намаляване на бактериите в устната кухина.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Imeto-mu-v-prevod-oznachava-podpravka-za-vsichko-Ima-hora-koito-ne-go-ponasyat-no-gotvachite-go-schitat-zadulzhitelen-v-nyakoi-recepti-2377120
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.