Името му в превод означава – подправка за всичко. Има хора, които не го понасят, но готвачите го считат задължителен в някои рецепти | ||||||
| ||||||
Тази подправка получава името "бахар“ (allspice), защото вкусът му наподобява комбинация от карамфил, черен пипер, индийско орехче и канела. Има богато нюансиран вкус като никоя друга подправка с нотки на карамфил, черен пипер, индийско орехче и канела. Христофор Колумб донася подправката в Европа от Америка заедно с чилито. Бахарът е изключително популярен оттогава, особено в Обединеното кралство: Използва се в пайове, пудинг от сливи, сосове и за консервиране. В Скандинавия бахарът се използва предимно в рибната промишленост, докато в Централна Европа се използва за подправяне на колбаси и ястия от дивеч. Най-популярната му употреба е в кетчупа, чийто основен овкусител е именно бахарът. Със своята мека, пиперлива пикантност бахарът е идеален за колбаси, рибни ястия, маринати, консерви, ястия от дивеч и празнични печени изделия. Всъщност неговата универсалност е другата причина, поради която се нарича "бахар“ (на английски "allspice“ – което се превежда като подправка за всичко). Тази универсална подправка често се комбинира с дафинов лист и хвойна. Бахарът може да бъде използван на зърна или смлян. Има особено силен аромат и богато нюансиран вкус, когато е прясно смлян в хаванче. След като бъде смлян, бахарът трябва да се използва възможно най-скоро, тъй като бързо губи вкуса си. Бахарът има благоприятно действие за стомашно-чревния тракт, помага при колики и газове и засилва апетита. Може да се консумира за облекчаване на менструални болки и различни стомашни проблеми, както и за нормализиране нивата на кръвната захар. Бахарът се използва и за успокояване и облекчаване на зъбобол или освежаване на дъха и намаляване на бактериите в устната кухина. |