Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсерваторията отбелязва Международния ден на планетариумите
Автор: Екип Varna24.bg 13:40 / 15.03.2011Коментари ()758
©
На 20 март в световен мащаб ще се отбележи Международният ден на планетариумите, който се празнува от 1995 г. Идеята е на италианските планетариуми. Този ден не е с точно фиксирана дата, а се празнува в неделята, която е най-близо до деня на пролетното равноденствие, което тази година е на 20 март. Целта на този празник е да се популяризират планетариумите и тяхната дейност, като всички го отбелязват с концерти, изложби, ден на отворените врати.

Варненската обсерватория с планетариум "Николай Коперник" ще се включи в международните празненства. На 19 март астрономите организират Ден на отворените врати. Всеки, който пожелае, може свободно да посети постоянната изложба на планетариума и специалния сеанс от 17 ч., съобщи Свежина Димитрова, директор на НАОП.

Рекорден брой са участниците в областния фестивал "Човек и космос", посветен на 50 г. от полета на Юрий Гагарин. Заявките са 1200, а учениците, които ще се включат в трите фестивални дни от 10 до 12 април, ще бъдат повече от 1400. Децата са от 60 училища, детски градини и образователни институции от Варна и региона. Те ще пеят, ще танцуват космически танци, ще представят скафандрите, които сами са изработили, ще подредят изложба от макети, модели и рисунки за вселената. На 22 март от 10,30 часа и от 14,30 часа в залата на планетариума ще отвори врати "Работилница за планети". В нея ще се представят отбори, състоящи се до трима ученици от V до VIII клас. Децата ще рисуват с темперни бои върху балони видимата повърхност на планетите от Слънчевата система. Готовите модели на планетите ще бъдат изложени във фоайето на планетариума с информация за училищата - участници. Проявата е част от инициативите посветени на първия полет в открития космос.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Observatoriyata-otbelyazva-Mezhdunarodniya-den-na-planetariumite-237754
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.