Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Билетът в градския транспорт на Варна, засега остава 1 лев
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 16.03.2011Коментари ()2239
© Varna24.bg
Двете фирми, които обслужват градския транспорт във Варна, не са внасяли предложение за ръст на цените на билетите. Въпреки че поскъпването на горивата отприщи подобни мерки в много градове на страната, билетчето в морската столица остава левче, засега.

Утвърдена е формула, на базата на която при устойчив ръст на цените на горивата кметът трябва да внесе предложение за корекции в цените за таксуване в градския транспорт, коментираха от "Транстриумф". На този етап частният превозвач не смята да инициира промени в стойността на билетите. Това важи и за общинската фирма, въпреки че прокуристът Веселин Михайлов призна, че "Градски транспорт" изпитва сериозни затруднения. На практика ръстът на цените на горивата ни остави без каквито и да било приходи. При тези икономически обстоятелства билетът би трябвало да струва 1,30 лв., за да покриваме разходите си и да изкарваме съвсем минимална печалба. По принцип в транспортния бранш се работи с 20% рентабилност, но ние не сме в състояние да правим такива сметки, при положение че горивото за 1 километър с автобус излиза 2,35 лв., обясни Веселин Михайлов. Според него разходите за гориво представляват 42 на сто от приходите на дружеството, а в момента делът им съществено се е увеличил. Единствената причина да удържаме на ценовия скок засега е постигнатата договорка за отсрочено плащане за горивата, изтъкна още прокуристът.

Сътресенията на петролния пазар са тежък удар за градския транспорт след усилията, които положихме да запазим цените на картите за пенсионери и ученици. На горивото се падат 51% от стойността на билета, коментира Красимир Маринов, председател на транспортната комисия към Общинския съвет. Той също потвърди, че засега не се обмисля поскъпване на билетчето. Не знам обаче дали превозвачите ще издържат финансово, ако цената на горивата скочи с още 4 - 5 стотинки, отчете Маринов.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Biletut-v-gradskiya-transport-na-Varna-zasega-ostava-1-lev-238040
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.