Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фирмите във Варна ще плащат до три пъти по-висок данък сгради
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 16.03.2011Коментари ()888
© Varna24.bg
Фирмите във Варна ще плащат до три пъти по-висок данък сгради. Промяната засяга данък сгради за нежилищните имоти на дружествата. Дискутираната мярка влиза в сила от тази година. До края на месеца фирмите трябва да получат бележките за местните данъци и увеличението ще бъде драстично, прогнозират бизнесмени. До миналата година общинските съвети определяха размера на данъка. От тази обаче в Закона за местните данъци и такси е предвиденоданък сгради за фирмите да се изчислява върху по-високата от двете суми - данъчната оценка или отчетната стойност. Досега дружествата плащаха данък само върху отчетната стойност, която е историческата цена, на която е придобит имотът, и обикновено е много ниска за старите сгради.

Вдигането на налога ще се отрази негативно не само на частния бизнес, но и на общинските фирми. До сега данък сгради на един от символите на Варна Двореца на културата и спорта е бил 66 хиляди лева, защото до този момент се е изчислявал на база отчетна стойност на имота. "Сега обаче на нас ще вземат за основа данъчната оценка и вече ще трябва да плащаме 102 хиляди лева и това означава 65 процента скок", каза изпълнителния директор Симеон Варчев. "Увеличението при нас е почти двойно, а като се има предвид кризата, в която сме, намаления обем на дейност и паричния поток в нашата фирма се чудя как ще платим този данък", сподели Варчев.

Според общинските съветници най-ощетени ще бъдат поликлиниките в града. За ДКЦ-3 във "Владиславово" например налога скача шест пъти- от 1800 на 10 000 лева. "Въпреки, че са общински болници, приходите на здравните заведения са само и единствено от Здравната каса и от потребителските такси", коментира общинския съветник Краси Маринов. Те са търговски дружества и за това общината няма да може да ги подпомогне с плащането на данъците им. В местния парламент прогнозират, че новите налози трудно ще бъдат събрани, заради финансовите затруднения на бизнеса.

"Вадят на умряло куче нож", така коментира новата данъчна тежест за бизнеса строителния предприемач Пламен Андреев. Варненския общински съветник заяви, че според негови изчисления увеличението за някои фирми ще е до три пъти. "Опитват се да преразпределят данъчната тежест между гражданите и компаниите, но в подобна стагнация тази стъпка е пълна глупост", допълни Андреев. По негови думи в момента

80% от предприемачите работят без печалба. "Повечето фирми се намират в процес на разпродажба на активи за да продължават да съществуват. Местните данъци не могат да не се платят по няколко причини. На първо място, ако не се издължиш не можеш да участваш в конкурси за обществени поръчки. Освен това неизрядните данъкоплатци не могат да си изкарат бележки, удостоверения и други документи, които общината издава", разясни ситуацията предприемача.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Firmite-vuv-Varna-shte-plashtat-do-tri-puti-po-visok-danuk-sgradi-238051
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.