Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учители водят ученици да обядват в заведения за обществено хранене във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 18.03.2011Коментари ()1998
© Impact Press Group
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св.св.Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СУ "Георги Бенковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варненски ученици похапват на обяд в заведения за обществено хранене. Под строй към тях ги водели учители и възпитатели, докато дойде време за обучението в занималнята. Естествено посещенията в заведенията се случват със знанието на родителите.

"Госпожата ни избира менюто в заведението", разказва четвъртокласничка от централно варненско училище. Въпреки че в учебното заведение има кухня, от която храната излиза топла, децата предпочитат да се хранят извън стола. На практика във Варна няма школо, до което да няма долепени поне няколко павилиона за дюнери, джобове, пици и други изкушения. Те са основно меню най-вече за гимназистите и учениците от основния курс. Безучастни към него обаче не остават и малчуганите от началния курс.

Добре знаем, че децата харесват всичко, което е вредно, но това не означава, че ние трябва да им го предлагаме, коментира шефът на "Ученическо и столово хранене" Петър Кадънков. Той добави, че дружеството трябва да се съобразява с утвърдените рецепти, за които специалистите са преценили, че са най-полезни за учениците. "Щом учителите са решили, че ще водят децата, за да се хранят в заведения за обществено хранене, а не в специализираните столове, отговорността си е тяхна", добави той.

Около 1200 обяда готвят и разнасят всеки учебен ден от общинската фирма "Ученическо и столово хранене" в школата на морската столица. Иначе обектите им са 90 (майки-кухни, разливочни, детски градини). Сред най-сериозните клиенти на фирмата е Спортното училище, което всеки ден сготвена храна консумират 400 деца. В І Езикова гимназия обаче се хранят само 5 тийнейджъри. Цели 10 години ОУ "Кирил и Методий" е било без стол. От тази година се носи храна и за децата там.

"Опитваме се да разнообразим менюто. От началото на март предлагаме салата от червено цвекло, от моркови и ябълки и гъбена супа. Вече приготвяме и закуски с извара, мюсли със 7 вида плодове, млечна супа с грис, както и овесен кисел. Миналата година направихме опит с овесени трици, но не се получи и ги махнахме от менюто", каза главният технолог на "Ученическо и столово хранене" Милена Александрова. От февруари се приготвят закуски добруджанки, които се възприемат много добре. В кухнята се готви без палмово масло, не се предлагат майонеза, кетчуп и горчица, заради консервантите в тях, а само българска лютеница. Въпреки усилията менюто да не се повтаря в продължение на 15 дни, а кюфтетата да не са пържени, а печени на фурна за по-здравословно, децата не са изкушени. На всичкото отгоре в 1/3 от училищните столове са допуснати да хранят деца и фирми на кетъринг. При тях масово се предлагат кебапчета и кюфтета. Базата е общинска, но фирмите я ползват безвъзмездно.

В стола на СОУ "Климент Охридски" засякохме обяда на децата. Предложението на кетъринговата фирма беше пилешка супа и леща, поднесени в пластмасови кутийки с лъжици и вилици от същия материал. Пред нас няколко деца изхвърлиха директно в коша кутийките си с леща, с мотива, че не обичали. Храната от стола беше тас кебап. За обяд във външната фирма бяха записани 29 деца, а за храната на "Ученическо и столово хранене" - 35. Наблюденията на дългогодишния управител на стола Иванка Марчева показват, че децата не обичат риба със сос, зелен боб и гювеч. Предпочитанията им били повече към боб, мусака, пиле с ориз, бяла риба.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchiteli-vodyat-uchenici-da-obyadvat-v-zavedeniya-za-obshtestveno-hranene-vuv-Varna-238693
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.