Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заради скъпата захар са поскъпнали и сладкарските изделия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 21.03.2011Коментари ()590
© Impact Press Group
Увеличението на цените на какаото и захарта са основните причини за рязкото поскъпване на сладкарските изделия във Варна. Това каза Иво Бонев председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна. Той добави, че в момента цената на килограм захар във Варна е 2,00 лв., а е била 1,40 преди месец. Освен захарта през последните месеци на световните пазари се наблюдава непрекъснато увеличение и на цената на какаото, което е в основата за направата на шоколадовия конфитюр, който се използва в сладкарските изделия. Бонев коментира, че освен всичко това от една седмица маргарините и маслата също имат нова цена, която е по-висока с близо 15%.

"И на всичко това, като прибавим петрола, където виждате, какво се случва увеличение на цените е съвсем нормално", категоричен бе специалистът. Той коментира, че при сладкарството има изключително голям асортимент от продукти и съпоставката между тях е много трудна, както е при хляба, където увеличението или намалението на цената веднага се усеща от потребителите. Според него всеки един бизнесмен сам си решава, на каква цена да продава продуктите си, но това е последното нещо към което прибягват предвид огромната конкуренция в бранша. Иво Бонев добави, че за да не се вдигне цената на определения сладкарски продукт едно от решенията е да се слагат заместители, но според него ако един производител държи на стоката си не би сложил заместител.

"То и сега има такива производители, които слагат заместители, но те са ориентирани към най-ниската ценова гама, но това според мен не е решение за излизане от кризата или за по-оптимално развитие на бизнеса", каза в заключение Бонев.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zaradi-skupata-zahar-sa-poskupnali-i-sladkarskite-izdeliya-vuv-Varna-239764
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.