Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Научна експедиция ще изследва структурата и геодинамиката на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 13:22 / 23.03.2011Коментари ()618
© Varna24.bg
Правителството разреши на плаващия под руски флаг научно-изследователски специализиран геофизичен кораб "Мезен" да пребивава в изключителната икономическа зона на България за времето от 1 април до 10 август 2011 г. Той ще може да посети и пристанище Варна в периодите 28-29 май и 15-16 юни. Плаването във вътрешните морски води на България е в изпълнение на проекта "Изследване на дълбоката структура и геодинамика на Черноморския басейн".

Целта на проекта е чрез изследване на границата на земната кора да се събере информация за геодинамиката и историята на образуване на Черноморския басейн. Аналогични проекти не са реализирани в акваторията на Черно море.

Продължителността на проучванията е три години, като през 2011 г. се очаква да завърши набирането на данни при морските изследвания, а през следващите две - обработката и интерпретацията на данните и научните съобщения.

В българския сектор на Черно море ще участва и корабът "Академик", собственост на Института по океанология към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nauchna-ekspediciya-shte-izsledva-strukturata-i-geodinamikata-na-Cherno-more-240321
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.