Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Международен франкофонски фестивал за ученически театър провеждат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 28.03.2011Коментари ()813
XVIII Международен франкофонски фестивал за ученически театър ще се проведе във Варна. Това каза Сесил Фистеберг - аташе по сътрудничеството в областта на френския език към Френския институт в България, представителство Варна. Тя коментира, че това е част от предвидени мероприятия за месеца на франкофонията, който се провежда във Варна.

По думите й XVIII-о си издание на фестивала има за цел да покаже един по-разширен формат с повече участници, разнообразни инициативи и изключително богата програма. Събитието ще стартира от 31 март и ще продължи до 3 април. Във фестивала участие ще вземат общо 180 участници в 21 трупи - 16 трупи от България и 5 чуждестранни трупи от Франция, Полша, Румъния, Македония и Мароко. Сесил Фистеберг заяви, че трупите ще имат за цел да покажат на публиката езиковото си и театрално майсторство. В продължение на 4 дни трупите ще участват в работни ателиета с големия френски актьор, драматург и режисьор Жан-Марк Шото и ще представят на публиката своите 15-минутни театрални продукции, адаптирани за сцена по текстове от френски и български автори, включително български народни приказки.

Освен Жан-Марк Шото и Ина Добрева, която учи актьорско майсторство в Париж, членове на фестивалното жури са специалистите по френски език Карол Люсон от Френския институт, Дима Динкова - председател на Алианс Франсез Стара Загора и Райна Тренева от Асоциацията на преподавателите по френски език в България. На отличените френскоговорящи любители-актьори ще бъдат раздадени наградите: "Златна маска за чуждестранна трупа", "Златна маска" за българска трупа; "Сребърна маска" за българска трупа, "Бронзова маска" за българска трупа, Специална награда за най-добър актьор, Специална награда за най-добра актриса и Награда за млад талант.

Един от победителите ще представи и страната ни на фестивала за ученически театър, който ще се проведе в турската столица Анкара между 10 и 14 май. Сесил Фистеберг заяви, че в рамките на фестивала Жан-Марк Шото ще представи познатия в цяла Европа моноспектакъл "Възхвала на глупостта" - адаптация на известната творба от Еразъм Ротердамски.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Mezhdunaroden-frankofonski-festival-za-uchenicheski-teatur-provezhdat-vuv-Varna-241482
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.