Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ръст на платените услуги отчитат почти всички общински здравни заведения във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 29.03.2011Коментари ()705
© Varna24.bg
Ръст на платените услуги отчитат почти всички общински здравни заведения във Варна, показа проучване. Скокът на кешовите плащания съвсем не е случаен. Орязаните регулативни стандарти и наложените лимити от страна на здравната каса са основната причина за увеличаването на плащанията кеш. Това обаче е услуга, достъпна за ограничен кръг от пациенти. Ако семейният лекар е свършил направленията и пациентът не може да чака, а спешно се налага консулт със специалист, ще трябва да си плати, защото прегледът не може да мине по здравна каса.

Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в морската столица отбелязват цялостен спад в извършените и отчетени пред здравната каса дейности. Със 7% по-малко през 2010 г. е цялостният обем от извършени прегледи и изследвания в ДКЦ V "Св. Екатерина", в сравнение с предходната 2009 г. Спадът на отчетените към здравната каса дейности е още по-голям. Със 130 000 лева са спаднали оборотите по каса и на ДКЦ І за една година. В същото време платените услуги са се увеличили със 7000 лв. "И през първото тримесечие плащанията кеш продължават да нарастват. В същото време намаляха разходите ни, правим икономии, което ни позволява да сме на печалба. Имаме много профилактични прегледи, работим с 15 здравни фонда, към които хората вече се насочват", каза управителят на ДКЦ І д-р Иван Иванов.

Идентично е положението в ДКЦ в "Аспарухово", където услугите по здравна каса са спаднали с 14 000 лв., а платените услуги са нараснали с 10 000 лв. за миналата година. "След Нова година направленията на джипитата и на специалистите са още по-малко, затова и тенденцията за спад на отчитаните към касата дейности продължава да намалява. Наложените регулативни стандарти са орязани с около 12 до 20 на сто. Кешовите плащания през тримесечието обаче се задържат на едно ниво, защото хората са неплатежоспособни", каза управителят на центъра в "Аспарухово" д-р Татяна Аврамова. Според нея проблем е и фактът, че болниците също са с орязани възможности за прием на пациенти.

С 13 на сто скок на платените медицински услуги отчитат и от ДКЦ "Чайка" за 2010 г., в сравнение с предходната. В същото време обаче заради по-малкото направления, приходите по линия на здравната каса са намалели с 8%, става ясно от отчета на центъра, представен пред комисията по собственост и стопанство на Общинския съвет. Почти два пъти за година са намалели услугите по физикална терапия в бившата поликлиника.

Само в краен случай варненци се престрашават да лекуват зъбите си. "Хората нямат пари и се лекуват, доколкото това позволяват платените дейности от здравната каса. При нас идват само в краен случай. Като цяло отчитаме по-малко приходи със 7-8%, но намалението е за сметка на кешовите плащания. Тенденцията се запазва и от началото на годината. Центърът като цяло е на печалба", каза за "Позвънете: ВестникЪт" управителят на Дентален център І д-р Слава Даковска.

Със 7-8% са намалели извършваните по здравна каса услуги и в Очна болница. С около 4 на сто е спадът и при плащанията на гишето на болницата. "Положението се удържа с намаляване на разходите и сме на печалба", каза управителят на Очна болница д-р Руслан Тошев.

С 1000 лв. са се увеличили за година платените услуги и в АГ болница. "Те са предимно от VIP етажа, от наеми и за избор на екип и лекар, други опции няма", каза управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков. С 416 000 лв. по-малко обаче са приходите по клинични пътеки от здравната каса за 2010 г., в сравнение с 2009 г.

С около 40 000 лв. повече средства за всеки месец от задаващото се тримесечие отпуска здравната каса за варненския Онкодиспансер. "В момента изготвяме справки и очакваме да ни се изплатят дейности от декември, с които сме надхвърлили определения тогава лимит", каза и ръководителят на Онкодиспансера д-р Господин Игнатов.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Rust-na-platenite-uslugi-otchitat-pochti-vsichki-obshtinski-zdravni-zavedeniya-vuv-Varna-241738
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.