Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще проверяват охранителите за психическа устойчивост
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 31.03.2011Коментари ()563
Всеки желаещ да стане охранител ще трябва да представи удостоверение за психическа устойчивост, издадена от лечебно заведение. Досега законът позволяваше охранителните фирми по своя преценка да изискват или такова удостоверение, или психолог на място да преценява кандидатите.

Новите идеи са заложени в закона за частната охранителна дейност, които бяха приети на първо четене в парламента. Комисар Николай Григоров, началник отдел главна дирекция "Охранителна полиция" в МВР, обясни, че ще настояват между двете четения да се въведе изискване за професионална квалификация на охранителите.

Търговци, регистрирани в държави членки на Европейския съюз, ще могат да кандидатстват за лиценз за извършване на частна охранителна дейност в България. Това предвиждат промените в Закона за частната охранителна дейност, които депутатите разглеждат на първо четене в парламента.

Тъй като изискванията за издаването на лиценз в отделните държави членки са различни, промените предвиждат министрите на вътрешните работи и на икономиката да изготвят наредба за реда, по който търговците ще удостоверяват, че отговарят на националните изисквания.

Според промените охранителите ще се наемат след сключване на трудов договор за основно трудово правоотношение, което ще гарантира правата им и ще повиши отговорността на работодателите. Предлаганите от правителството идеи имат за цел да хармонизират българската нормативна уредба с европейското законодателство.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Shte-proveryavat-ohranitelite-za-psihicheska-ustoichivost-242461
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.