Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стартира кампания за насърчаване на приемната грижа у нас
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 04.04.2011Коментари ()614
За 13-и пореден път стартира кампания за насърчаване на приемната грижа у нас. Към момента едва 500 деца от домовете за деца, лишени от родителска грижа, се отглеждат в приемни семейства при нуждаещи над шести хиляди малчугани. Законодателните неуредици и липсата на стимул обаче спират голяма част от българите да отглеждат изоставено дете в дома си.

За семейство чакат над 6000 деца в домовете за лишени от родителска грижа. За една голяма част от тях осиновяването е невъзможно заради юридически спънки. В тези случаи изходът е приемната грижа. Според статистиката едва 500 деца обаче се отглеждат от приемни майки.

"Това, че хората се интересуват от да отглеждат деца, е явление, което винаги го е имало, но то трябва да бъде облечено в професионални одежди, да му дадем име на професия, за да се превърне в основата на алтернатива на домовете" - каза Нели Налбантова, председател на фондация "За нашите деца".

"Обикновено когато отглеждаш собственото си дете, развитието му става много постепенно, като еволюция, но при приемното вече е революция, приключение" - сподели Мария Благоева, която вече 2 години предлага тази алтернатива на 16-годишно момче.

Приемните майки като Мария получават около 240 лева месечно за отглеждане на детето. Малката сума обаче не е водеща при избора им. Като най-голяма пречка семействата посочват законодателните неуредици. "...защото идва момент, в който институциите затварят папката и я прехвърлят в друга, a детето търси приемния родител, не търси институциите".

От неправителствения сектор настояват приемната грижа да се причисли към професиите и да има по адекватно заплащане,защото не само доброто сърце е достатъчно, за да има повече майки като Мария Благоева.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Startira-kampaniya-za-nasurchavane-na-priemnata-grizha-u-nas-243646
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.