Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Татуировките носят всеки втори хепатит
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 05.04.2011Коментари ()11455
© Impact Press Group
Всеки втори пациент с хепатит В или С има направена татуировка. Тази статистика съобщи ръководителят на Клиниката по гастроентерология в МБАЛ "Св. Марина" във Варна проф. д-р Искрен Коцев. "Жълтеницата" невинаги е предизвикана от вкарването на мастила в кожата, но в повечето случаи е именно така. "Не можем да кажем с категоричност, че заразата е пренесена по този начин, но определено има голяма взаимовръзка. В историята на заболяването на голяма част от нашите пациенти с хепатит С откриваме татуировки. Допускаме тази връзка, защото е напълно възможна. Пиърсингът, интравенозното поставяне на наркотици, също са сред рисковите фактори", допълни професорът.

Всяка година 4-5 тийнейджъри на възраст 14-18 години постъпват за лечение в Детската клиника по гастроентерология в МБАЛ "Св. Марина" във Варна заради открит хепатит С. При тях може да се направи директна връзка между направена татуировка и пренесен вирус на хепатит С, уточниха от здравното заведение. "Заразата се нарича "ласкав убиец" и се открива случайно, по повод на повишени чернодробни проби или при други изследвания. Проблемът е, че болестта не се търси активно, което означава, че случаите сигурно са доста повече", каза доц. д-р Миглена Георгиева. Още толкова се заразяват в годината и заради венозното поставяне на наркотици.

Голяма грешка, културна и здравна, е в XXI век да се прави татуировка, каза проф. Коцев. Преди време в клиниката се лекувало момче, което се изчистило от заразата за около една година. За награда, че успешно се е преборило с болестта, си направило подарък - татуировка. Не след дълго отново се озовало в клиниката - пак с хепатит С. Повторното лечение също дало резултат, но това са единични случаи от практиката на лекарите. "Дори в медицински заведения стават пропуски, а какво остава в студио за татуировки, където работещият няма познания за асептика, антисептика и вирусология. Знанията му стигат дотам да измие или да потопи в дезинфекционен разтвор инструментите, с които работи. Дали това е достатъчно, за да убие вируса обаче, не знае", допълва още професорът.

Последният пациент с хепатит С е диагностициран в клиниката вчера сутринта. Заразата протича без симптоми, затова е трудно да се открие навреме. При 70-80 на сто от пациентите тя остава хронична, казват специалистите. Ваксина за хепатит С няма, докато за хепатит В има и за родените след 1989 г. тя се прилага. Това вече се усещало и в клиниката, където се констатира лек отлив на заразените с хепатит В. Всяка година в болничното заведение търсят помощ средно около 350-400 инфектирани с двата вида хепатит, които са в различен стадий на развитие.

Средно по 10 души на месец търсят начин да се отърват от направените им татуировки, отчита кожният лекар д-р Илко Бакърджиев. "Точна статистика за това нямаме, но често ни търсят за подобни услуги. Повечето хора си ги харесват и не искат да ги махат, но се случва да получат алергична реакция веднага след манипулацията по поставянето. Най-често това се случва през лятото, под въздействието на слънчевата светлина", посочи специалистът. Макар и рядко, но понякога веднага след като си направят татуировка, клиенти решават да я премахнат. Има методи, с които това да се направи, но отнема много време - до 4-5 месеца.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Tatuirovkite-nosyat-vseki-vtori-hepatit-243840
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.