Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В ОУП: Булевард "Варна“ остава, забраняват строителството в Морската
Автор: Екип Varna24.bg 15:04 / 05.04.2011Коментари ()2358
© Varna24.bg
Булевард "Варна" остава в Общия устройствен план на Варна. В спорната част, където трасето навлиза в местностите Сотира и Изгрев, ширината на платното ще бъде намалена. Това обясни пред журналисти главният архитект на общината Петър Йорданов. Той не посочи точен брой на частните имоти, които трябва да бъдат отчуждени, за да се изгради булеварда. По думите му, само в местността "Изгрев" става въпрос за около 280 имота.

Трасето обаче ще заобиколи кв. "Виница", няма да мине и около зелените площи около Ботаническата градина.

Всички направени изследвания показват, че този булевард няма алтернатива, каза и кметът на града Кирил Йорданов. По думите му, практиката показва, че отчуждаването на терените коства големи суми на общината.

Припомняме, че проектът за изграждането на бул. "Варна" срещна широк обществен отпор от собственици на имоти, които сформираха инициативни комитети и организираха редица протести. От администрацията пък ги контрираха, че изграждането на трасето е заложено още през 1982 година и че постройките в района са незаконни.

По данни на кмета Кирил Йорданов, в ОУП изцяло се забранява и строителството в Морската градина. Ветото ще важи не само за историческата част на приморския парк, но и за трасето на цялата местност Салтанат до резиденция Евксиноград, където първоначално имаше планове за курортно строителство. В отговор на въпрос, какво става с проекта "Алея Първа", градоначалникът обясни, че той не е общински проект, а администрацията щяла да се бори да няма застрояване в парка.

От ОУП отпада и строителството около Ботаническата градина. Не се уважава искането на инициативен комитет "Виница", зелените площи да бъдат отредени за жилищен комплекс, каза кметът Йорданов. От плана отпада строителството и остава зелена площ и до местност "Прибой".

За жилищно строителство обаче ще бъде отреден целият терен около Екарисажа в село Тополи, който първоначално бе заложен за промишлена зона. Трябва да дадем възможност на града да се развива, тъй като много хора се преселват във Варна, обясни Йорданов. Той посочи още, че Екарисажа има срок на годност до 2014 година, след което ще бъде премахнат.

В Общия устройствен план на Варна се залага и изграждането на още два моста над Варненско езеро. Първият от тях е близост до сегашния Аспарухов мост, от пътния възел след моста до другата страна, където трафикът да се влее в ул. "Пеячевич", към големия МОЛ и от там към бул. "Варна". Целта е да се разтовари трафикът от центъра, по конкретно до Катедралата, обясни кметът. Другият мост няма да сече местност Орехчето, а ще я заобикаля. В другият кай на Езерото ще минава между Казашко и защитената местност по НАТУРА.

В проекта за ОУП остава и косата писта на летище Варна, разположена върху земеделски земи.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-OUP-Bulevard-Varna-ostava-zabranyavat-stroitelstvoto-v-Morskata-243982
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.