Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голям производител на вафли във Варна фалира
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 09.04.2011Коментари ()3010
Голям производител на вафли и локум от Варна е фалирал. Това каза Иво Бонев председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна. Бонев уточни, че този производител, който е бил на пазара близо 10 години и е имал около 55 работници, е прекратил дейност като основната причина е кризата, конкуренцията в бранша и невзимане на време на парите си. "Това е поредният фалит", добави Бонев. Той коментира, че този производител е бил много стриктно проверяван от Агенцията за безопасност на храните, като това също е изиграло някаква роля в затварянето на микропредприятието. По отношение на проверките, Иво Бонев посочи, че до 15 юни производителите трябва да се пререгистрират в агенцията, а за търговците този срок е 15 септември. Специалистът коментира, че производителите във Варна област са близо 500 като посочи, че само през последната седмица има два новооткрити обекта - ситничарски работилници. Според него има някаква тенденция в последните месеци много от производителите да се пренасочват в отварянето на нови обекти, като според Бонев градът вече е пренаситен от фурни и производители. От понеделник обаче започват масови проверки от страна на агенцията. Според Бонев поне 20 или 25% от производителите няма да издържат и ще бъдат затворени. Що се отнася до търговските обекти, които трябва да бъдат проверени от агенцията е повече от 10 000. Според Бонев задачата на експертите е изключително трудна предвид огромния брой на обектите, които трябва да проверят и които трябва да се пререгистрират. Ако обектите отговарят на изискванията на закона ще бъдат пререгистрирани веднага, след като отговорят на 19-те въпроса, които са в специален въпросник и ще бъдат подавани към управителите или собствениците на обектите. Ако обаче даденият търговски обект не отговаря на изискванията според закона и не отстранят тези нарушения в определения срок, то те ще бъдат затваряни до изпълнение на предписанието. "Това, което нас ни притесни е, че изискванията са действително огромни", коментира Иво Бонев и посочи, че чувствително надвишават изискванията, които са въведение в ЕС. Според него малките фирми нямат ресурса на по-големите обекти и е възможно те да бъдат затворени, защото изискванията са едни и същи за всички. Той добави, че в условията на огромна конкуренция и тежка зима тези изисквания са действително много тежки и едва ли всички производители ще издържат. 330 000 козунака консумират варненци по Великден, каза още Иво Бонев. Той добави, че и тази година най-много козунаци предстои да бъдат продадени през петък и събота. Бонев изрази притеснение, че и тази година обаче пазарът в града ще бъде залят от козунаци, които ще бъдат направени от т.нар. козуначен микс, в който се добавя само мая, брашно и мазнина. Самият микс представлява заготовка за козунаци. По този начин т.нар. козунак, който според производителя е най-обикновен кекс, отново ще подбива цената на качествените продукти. Той обясни, че този вид продукция е много евтина, а освен това се прави в заводски количества. "Истинският козунак се прави от кокоши яйца, качествено брашно, мляко и т.н", посочи още специалистът. Цената, на която пък трябва да се продава качественият продукт в търговската верига за 400 гр. козунак, започва от 2,50 и трябва да достигне до около 3,50 ако бъде с пълнеж - стафиди, бадеми, шоколад, локум. Големите козунаци пък се трябва да се продават от 4,50 до 6 лева. Той уточни, че това са ориентировъчни цени, като заяви, че има около 10% покачване на цените, което е абсолютно обосновано предвид повишаване цените на стоките, горивата и труда. "Тази година обаче ще има инвазия на евтините козунаци, тъй като тук имаме едно ниско платежоспособно търсене и от друга страна натиск от страна на големите търговски вериги", подчерта Бонев и заяви, че този натиск вече прилича на рекет.

Иво Бонев посочи, че все пак в малките фурни козунакът, който се прави, действително е качествен и варненци все още оценяват този факт и това си личи по огромните опашки, които на всеки Великден се извиват пред фурните. Той коментира, че козунак с трайност 6 месеца е всичко друго, но не и козунак. Според хлебари хубавият козунак е на "конци" и е леко лепкав. Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове - прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти. Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност три-четири дни при нормална температура от 18 градуса.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Golyam-proizvoditel-na-vafli-vuv-Varna-falira-245315
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.