Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Строителна суетня посреща туристите по варненските курорти
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 12.04.2011Коментари ()776
© Varna24.bg
Рекорден наплив на туристи очаквали българските курорти това лято. Какво обаче ще заварят тук и какво ще разказват на сънародниците си, като се върнат. Малко повече от месец преди началото на активния туристически сезон на Златни пясъци кипи строителна суетня.

По алеите и плажа има купища боклуци, но те явно малко смущават стотината възрастни чужди туристи. Между хотелите, които се довършват, сноват тежки фадроми и автомобили. Туроператорите предричат суперсезон за хотелиерите и ресторантьорите, но въпреки това на почти всички нови хотели висят табели на български, руски и английски, че се продават. Според заповед от плажа трябва да се премахнат пет незаконни бетонни площадки, по-точно дървените бараки върху тях, но това все още не е сторено. Кога ще стане, може само да се гадае. Трябва да се махнат и парцаливите чадъри от ракита около бараките. Довършителни и ремонтни строителни работи се извършват на десетина хотела. Няколко са замразени още от миналата година, най-вероятно заради липсата на пари и купувачи на апартаментите в тях.

Варненците Милена и Момчил, които от повече от десет години са в Лондон, коментираха, че презастрояването на комплекса е ужасяващо и просто не могат да го познаят. Те бяха категорични, че по-заможните западни туристи никога няма да стъпят на Златни пясъци именно заради презастрояването и стотиците бараки и сергии на плажа и по алеите.

Сметищата от строителни материали и битови отпадъци, макар и малко, са навсякъде в комплекса. Обикновено се замърсяват храстите около хотелите. Най-много сметища има под панорамния път в посока към т.нар. нудистки плаж и къмпинг "Лагуна". Там те са повече от десет. Освен строителни материали и отпадъци са изхвърляни дори дюшеци от хотелските легла. За почистването им ще са необходими хиляди левове, но едва ли това ще стане преди началото на сезона, защото те са на неутрални терени. От почистване се нуждае и районът около яхтеното пристанище. Дупки има по някои от алеите, които са разбити от тежката строителна техника.

На един от красивите плажове монтажници изграждат стабилна метална конструкция. Стоманените елементи се монтират на самия пясък. Според изискванията там не би трябвало да има дори дървени бараки. Работниците отказаха да съобщят какво по-точно изграждат - увеселително заведение или промишлен обект. Най-често с помощта на такива стоманени елементи се изграждат малки цехове или работилници. Пак на пясъка е започнало строителството на малка тухлена къщичка, но около нея нямаше строители. Преди сезона разкошният плаж се нуждае от основно почистване от отпадъци, останали от миналата година.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Stroitelna-suetnya-posreshta-turistite-po-varnenskite-kurorti-246055
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.