Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Монокристалните фотоволтаични панели най-ефективни за климата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:38 / 12.04.2011Коментари ()2076
© Varna24.bg
Монокристалните фотоволтаични панели имат най-добра производителност на kW инсталирана мощност в сравнение с хибридните и тънкослойните панели. Това сочат данните от 9-месечно проучване, направено в рамките на проект за ефективното производство на слънчева електроенергия. Проектът, който бе отчетен днес на пресконференция в Областна администрация, се изпълнява от Черноморската регионална агенция за управление на енергията /ЧРАУЕ/ Варна, съвместно с Асоциацията на българските черноморски общини и Българското дружество за защита на птиците.

Монокристалните панели са 6,59% по-ефективни от хибридните и с 8,13% от тънкослойните панели, сочи проучването. При анализа са наблюдавани слънчевата радиация, температурата на модулите и параметрите на времето. Производителността се приравнява към 1 kВp инсталирана мощност за по-лесно сравнение и бъдещи изчисления, посочват специалистите.

По техни данни, от откриването през юли м.г. досега, системата е произвела 3 259 kWh електроенергия от Слънцето и е предотвратила изхвърлянето на 2 281 кг въглероден диоксид. С ел. енергията са захранени част от енергийните нужди на Бизнес инкубатора във Варна.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Monokristalnite-fotovoltaichni-paneli-nai-efektivni-za-klimata-vuv-Varna-246224
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.