Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
9000 ученици напускат клас заради трудни уроци
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 18.04.2011Коментари ()590
© Impact Press Group
Около 9000 ученици, или половината от тези, които напускат школата всяка година, посочват като причина за прекъсване на образованието си безинтересните или трудни уроци. Това показва социологическо проучване по поръчка на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), публикувано от Националния институт за обучение на директори през април 2011 година.

По данни за учебната 2006-2007 г. в страната са функционирали 3142 училища. Броят на учениците от първи до четвърти клас е 263 614, от пети до седми клас-292 590, от девети до 12-и клас-310 168. През същата учебна година са отпаднали 18 347 ученици. Между 2 и 3% от всички ученици напускат всяка година училище, сочат данните от Националния статистически институт и просветното министерство.

Преди дни правителството одобри 17 млн. лв. за обучение и интегриране на отпадналите от училище младежи. Средствата са от еврофондовете. 7 млн. лв. ще бъдат използвани за отпадналите ученици, а останалите 10 млн. лв. са за програмата "Включващо обучение", която трябва да осигури равен достъп до образование на малцинствата.

Три четвърти от тях се определят като роми или цигани.

Най-голяма част от отпадналите са посочили, че се отказват от училище заради трудните уроци в пети клас. 87,6% от всички напуснали ученици не могат да прескочат летвата при преминаване от начално към прогимназиално образование.

Всеки трети неуспешен ученик излиза от системата заради трудни уроци, а 22% напускат завинаги училище, защото не им било интересно, сочат резултатите от проучването на МОМН.

Анкетираните родители посочват дупките в семейния бюджет като основна причина децата им да не ходят на училище. 50 на сто от анкетираните майки и бащи забраняват на детето си да учи в по-горен клас, защото нямали пари за учебници, дрехи, храна и раница. Масово семействата пращали невръстните си наследници още между 12 и 16 години да работят в строителството или да помагат с намиране на желязо за вторични суровини, отговарят анкетираните. Сред ромите друг важен проблем са ранните бракове. Всяко десето момиче под 16 години се принуждавало да спре с уроците, за да отгледа първото си дете.

Държавата планира да въведе специални мерки за намаляване на напусналите ученици. Натиск за бърза реакция на просветното министерство оказва и Европейската стратегия 2020. Според стратегическите документи държавата спешно трябва да овладее проблема.

Първите крачки вече са направени - министерството всяка година осигурява учебници на всички ученици от 1 до 8-и клас, в проблемните райони е предвиден безплатен транспорт. Просветното министерство планира да въведе нов тип паралелки в училище - наваксващи класове.

В продължение на 1 година отпадналите ученици ще си преговарят последния изучен от тях материал. След това ще догонват връстниците си по образование. Според експертите за най-закъсалите ученици трябва да се осигурят и безплатни частни уроци от специално назначени учители.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/9000-uchenici-napuskat-klas-zaradi-trudni-uroci-247768
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.