Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха Зелен образователен център в Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 19.04.2011Коментари ()1999
©
"Голямото предизвикателство за вас тепърва престои", каза в директната видеовръзка министър Томислав Дончев при откриването на Зеления образователен център в Шабла. Тя бе осъществена, чрез монтираната IT-система във възстановената сграда на Старото училище.

С велик водосвет, отслужен от отец Павел Максимов започна тържественото откриване на новата придобивка за жителите и гостите на Общината.

На областния управител, Желязко Желязков, кметът Красимир Кръстев и Венцислава Янчовска-програмен директор "Иновации-Норвегия" се падна честта да прережат лентата и обявят Центъра за открит.

В резултат на изпълнението на проекта бе осъществена идеята да се възстанови най-старата постройка в град Шабла.

Тя е архитектурен паметник на културата с местно значение. Сградата и прилежащия й парк са обновени и адаптирани към новите нужди и специфични функции на образователен и промоционален център за природозащитна и туристическа дейност.

Центърът е многофункционален и разполага с лекционни зали, зали за експозиции, представящи биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района и ще предоставя обучения и информация, насочени към различни групи на обществото. Оборудван е с Интернет зала с IT-система за он-лайн наблюдение на влажните зони чрез камери, монтирани на подходящи места.

Проектът представя един добър модел за управление на природните територии за общините в цялата страна.
Гости на събитието бяха депутатите Ваня Донева, Румен Иванов, Петър Димитров, д-р Светомир Михайлов, заместник-областните управители д-р Катя Ганова и Тодор Георгиев.
В залата за пресконференции, ръководителят на проекта, Даниела Тодорова презентира пред гостите неговите цели и предстоящите дейности. В същото време присъстващите в залата имаха възможност, благодарение на монтираните камери край езерата да наблюдават върху монитори какво се случва там в реално време.

Кметът на общината, Красимир Кръстев благодари на министър Томислав Дончев за хубавите думи, казани по време на видеовръзката и подчерта, че идеята за изграждането на Зеления образователен център не би могла да реализира, без съмишлениците на общината, а именно партньорите по проекта Норвежката община Сондреленд, консултантската компания "Дикон груп" и БДЗП.

"Зеленият образователен център стана реалност и благодарение на гъвкавото управление на норвежките ни партньори, които ни дадоха възможност да изразходваме предоставените ни средства по-най добрия и целесъобразен начин."-добави още Кръстев.

Министърът на околната среда и водите, Нона Караджова пожела успех на зелената инициатива, чрез поздравителния адрес, който поднесе директорът на РИОСВ-Варна, Румяна Радилова.

Както вече беше казано, камерите за видеонаблюдение ще служат и на контролните органи, които следят за спазване на екологичното законодателство.

Атанас Чолаков-ръководител на сектор ИАРА-Добрич подари на Кмета на Общината, икона на Свети Николай Чудотворец.
Доц.д-р Вълко Бисерков-изпълнителен директор на Института по биоразнообразие и екоситемни изследвания при БАН, приветства идеята за изграждане на Зеления център и посочи, че той е в резултат на добрата политика на местната власт, по отношение на биоразнообразието.
След презентацията гостите се запознаха с древната култура Хаманджия, разкрита на Големия остров на Дуранкулашкото езеро, която е експонирана в една от залите на Центъра.
Изграденият Зелен образователен център дава самочувствие на партньорите, реализирали идеята да се включат и във втория етап на Норвежката програма, за който кметът Кръстев каза, че общината има готов проект.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Otkriha-Zelen-obrazovatelen-centur-v-Shabla-248000
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.