Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Завърши Националното първенство за бармани във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 21.04.2011Коментари ()1088
Завърши XXI Национално първенство на Българската асоциация на барманите, което се проведе във Фестивалния и конгресен център - Варна. 49 състезатели от цялата страна участваха в надпреварата за шампионските титли в двата стила.

Васил Колев показа своята "Еволюция" (Evolution), с която спечели за четвърта поредна година престижното класиране. Най-добрият коктейл за 2011 г. представя всички нови тенденции в миксологията на коктейлите и има следните съставки:

3 cl водка зелена ябълка
2 cl ликьор диня
1.5 cl пюре манго
1 барова лъжица сироп шоколадова бисквита
10 cl сок червен портокал
1 стрък мащерка
4-5 листа босилек

Съгласно изтегления жребий, на престоящото световно първенство, България ще се представя с коктейли с шампанско, в които според Васил има доста специфика. Той добавя: "Не е трудно да се направи шампанско-коктейл. По новите правила на IBA, то трябва да съставлява минимум 9 cl от общия обем. Целта е напитката да присъства с характер. Мисля да следвам всички трендове и да ползвам билки, подправки и фрешове при приготвянето на моя коктейл. Няма да е лесно и го приемам като предизвикателство, тъй като досега не съм се представял с подобен."

Само на една точка след шампиона се класира 23-годишният барман от Плевен Пламен Василев. Това е най-доброто му постижение за трите му години участие в първенството, с което той много се гордее, тъй като разликата с третия в света е минимална. Обича да се изучава миксологията на коктейлите, да изучава смесването на съставките и моделирането на украсата. Мотото му е: "Човек трябва да си намери такава работа, която да не му тежи, за да не работи никога през живота си."

Според Ерик Бутон - председател на дегустационното жури, нивото на барманите в класиката се е повишило за последните 4 години. "В началото Васил се отличаваше много като класа от барманите, следващи в класирането. Днес тази разлика се е стопила. Представените днес коктейли бяха балансирани, селекцията на съставките беше много добра и гарнитурата се е подобрила и усложнила. Догодина отново искам да присъствам. Професионално любопитен съм към развитието на младите български бармани в този стил".

Във флеъра, обаче, Тихомир Михайлов остана непобедим с достатъчна преднина пред останалите си колеги. Коста Каке от Румънската асоциация и член на техническото жури споделя, че разликата в нивото на представяне на шампиона и барманите на следващите призови мества е чувствителна. Коста добавя, че новият стар шампион е много добре подготвен, добре познава правилата на провеждане на подобни състезания, има достатъчно опит, което му дава шансове за добро класиране в Полша.

Такива цели си поставя и самият Тихомир, като желанието му е да достигне до финал, за което ще тренира в оставащите месеци. Ролята на кукла на конци, с която спечели титлата и множество овации от публиката в зала 1 на ФКЦ-Варна, му допада най-много от всички хореографии, поставяни от него досега и смята да я доразвие за участието си на световното.
Второто място във флеъра спечели Иван Атанасов на 24 години от София. Самоук е и се занимава с барманство от 6 години. Вдъхновява се от двама негови полски колеги - Марек Послушни и Томек Малек. Членува във Флеър Темптейшън - неформална група, която интензивно се занимава с флеър. Доброто му класиране е резултат от 6-месечна интензивна подготовка по 6-8 часа на ден. Сред неговите клиенти са Камен Воденичаров и други актьори и лица от малкия екран.
Специален гост на 21 Национално първенство на БАБ беше и глобалният посланик на марката "Руски стандарт" Игор Галбурт, който пристигна специално от САЩ за събитието. Той сподели, че е доволен от партньорството си с асоциацията и добавя: "Барманите стоят зад марката. Хората ще разберат посланието ни именно чрез тях. Нашите цели, подкрепяйки БАБ са две - да заявим, че ние сме номер 1 премиум водка в Русия, искаме да бъдем номер 1 и в България и да облъчим максимално много професионални бармани, мениджъри, собственици на барове и ресторанти.

Класиране Класически стил:

1 място - Васил Колев (Варна) - коктейл Evolution
2 място - Пламен Василев (Плевен) - коктейл Mumble
3 място - Павел Георгиев (Шумен) - коктейл Zino Martini
Класиране Флеър стил
1 място - Тихомир Михайлов (Добрич)
2 място - Иван Атанасов (София)
3 място - Венцислав Велчев (Добрич)


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zavurshi-Nacionalnoto-purvenstvo-za-barmani-vuv-Varna-248727
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.