Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Втори опит за омбудсман във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 28.04.2011Коментари ()1056
© Varna24.bg
Община Варна трябва да избере свои обществен посредник, който да е ангажиран с проблемите на гражданите. Идеята бе лансирана днес от общинският съветник от "Атака" Красимир Маринов. Той е изработил проект за правилник. Предложението трябва да получи принципно съгласие от всички ресорни комисии към местния парламент. Съветниците от комисията по обществен ред и сигурност дадоха своя положителен вот. Те решиха още на сесия на ОбС да се формира седем членна работна група, която да работи по правилника.

Според Маринов, омбудсманът е политическо лице и е редно мандатът му да е едновременно с този на Общинския съвет. Според него, общественият посредник трябва да е с висше образование и да има поне 10 години трудов стаж. Местният парламент ще трябва да му осигури и заплата. Като аналог бе посочено, че възнаграждението на националния омбудсман е 90% от президентската заплата.

Това е вторият опит Варна да има свой омбудсман. През 2008 година подобна идея лансираха и ГЕРБ. Тогава те внесоха правилник за работата на обществения защитник при тогавашния председател на ОбС. Документът обаче така и не видя бял свят. Други градове, като София Бургас и Силистра имат обществени защитници още от 2006-2007 година.

Източник: Днес+



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vtori-opit-za-ombudsman-vuv-Varna-250348
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.