Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рекорден брой участници на празника на фолклорното изкуство край Суворово
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 30.04.2011Коментари ()746
Рекорден брой участници се записаха за ІV по ред празник на фолклорното изкуство "Като жива вода", който се провежда днес и утре в местността Горски кладенец край град Суворово, съобщиха организаторите на фестивала. Първото издание - преди 4 години, се проведе в един ден и тогава участваха 16 колектива и 21 индивидуални изпълнители. На второто издание участниците бяха близо 50, а колективите - над 40, а миналата година индивидуалните участници бяха 90, а колективите - 63. Заради интересът тази година индивидуалните изпълнители са вече 211, певческите групи - 90, танцовите трупи - 40, а оркестрите - 8. Така общият брой на участниците е близо 2000 души.

Поради големият брой заявили желание да участват се подготвя втора сцена.

На всяка сцена изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, в състав: доц. Йорданка Неделчева - преподавател по народно пеене и диригент, Павлинка Тодорова - преподавател по народно пеене и диригент, Николай Докторов - композитор , диригент , преподавател по кавал, Димитричка Кателиева - хореограф , председател на съюза но хореографите във Варна, Даниела Инджова - преподавател по тамбура и народно пеене и диригент и Симеон Симеонов - диригент и преподавател по гъдулка.

За пръв път на фолклорния празник "Като жива вода" през тази година, съвместно с Етнографски музей във Варна, ще се проведи и конкурс за обреден хляб. До настоящия момент има подадени 32 заявки за участие.

На събора ще се представят и занаятчии членове на занаятчийската камара. Засега желание да участват са заявили 6 занаятчии от цялата страна. Фестивалът "Като жива вода" е част от празника на град Суворово, който традиционно се отбелязва на 1 май.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Rekorden-broi-uchastnici-na-praznika-na-folklornoto-izkustvo-krai-Suvorovo-250855
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.