Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски таксиджии: Клиентите искат кючеци, а ние ще им плащаме данъците
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 02.05.2011Коментари ()1247
© Varna24.bg
Масово варненци били чалгаджии, твърдят таксиметрови шофьори. Още при качването си в жълтите коли клиентите искат да им пускаме кючеци, особено ако са подпийнали, каза таксиджия с 20-годишен стаж зад волана. Преди няколко дни стана ясно, че всички шофьори на таксита и маршрутки в страната ще трябва да плащат годишен данък за пускането на музика. Компанията "Мюзикаутор" искала всеки да брои пари за пускането на радио или музика.

Предстои да стартират проверки на таксиметровите автомобили и за този налог за авторски права. Според шефа на отдел "Търговски обекти и туризъм" в "Музикаутор" Момчил Даскалов таксиджиите масово слушали чалга, затова и таксата станала известна като данък чалга. Освен таксиджии налог ще плащат и шофьорите на автобуси, кафенета, дискотеки, хотели и други обекти. Той ще се определя според големината и категорията на обектите. Според Закона за авторските права глобата при първо нарушение варира от 2000 до 20 000 лв., а при второ - от 3000 до 30 000 лв. Третото нарушение подлежи на преследване от Наказателния кодекс.

"Аз не слушам чалга, но се съобразявам с клиентите, които влизат в колата ми. Ако искат чалга, пускам им. Все пак клиентите винаги са прави. Чужденците основно предпочитат класическа или тяхната народна музика", каза председателят на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов. Той заяви, че още отсега таксиджиите масово фалирали и бягали към чужбина.

"Постоянно ни налагат различни такси. След време може да плащаме и въздуха, който дишаме. Една шапка пари за такси ни искат", жалва се Иванов. Годишният налог за такса чалга бил 4 лв. Размерът е нисък, защото жълтите коли в страната били повече.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-taksidzhii-Klientite-iskat-kyucheci-a-nie-shte-im-plashtame-danucite-251238
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.