Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът със заповед за премахването на "Венера от Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 03.05.2011Коментари ()1714
© Impact Press Group
Да се махне от там, е кратката заповед на кмета на града Кирил Йорданов относно скулптурата "Венера от Варна". Тя е дадена на вчерашната му оперативка. Къде обаче ще отиде скандалната жена в бяло, позната на широката общественост под кодовото название Дочка, още не е ясно. Това, което се знае, е, че в плановете не влиза поставянето й в градска среда.

Всъщност споровете около мястото, на което трябва да се намира статуята, красяща в момента ларгото, започнаха още с откриването й. Тя беше подарък за варненци от бизнесмена и общински съветник Пламен Андреев за 15 август, Деня на Варна. Лентата му помогна да пререже самият Кирил Йорданов. Веднага след това последва лавина от отрицание, предизвикана от съмнителните художествени и най-вече естетически качества на творбата. Негативният интерес беше събуден от липсващото изражение на лицето й, нелепото положение на едната й ръка, гънката между краката й, приличаща на мъжки полов член, и т.н.

Вчера дарителят на "Венера от Варна" Пламен Андреев заяви, че не знае да има официална заповед на кмета за демонтирането й. Той обаче получил акт за административно нарушение, издадено от общинската контролна дирекция. Във въпросния документ, почти година след като статуята беше поставена на пъпа на града, изведнъж се констатира, че това е направено незаконно.

"Актът стратегически е направен в сряда, а срокът да бъде оспорен е тридневен. С него се иска да премахна скулптурата за своя сметка. Все пак успяхме да дадем възражение и сега чакаме отговор." Андреев заяви също, че Венера е поставена с решение на съвета за естетизация на градската среда, което противоречи на изказване на Кирил Йорданов от края на м.г., че такова няма.

Бизнесменът коментира, че най-вероятно атаката срещу неговото дарение е свързано с позицията му против подготвяната продажба на имота на Логопедическата детска градина. На последната общинска сесия той се присъедини към позицията на БСП, които се противопоставиха на ГЕРБ, ДПС и Веселин Марешки. Така се провали предложението за сделката, внесено от Кирил Йорданов. "Като дарител не мога да се съглася с такова отношение. Все пак това е една статуя, независимо дали ще я наричат Дочка, Иванка или както си искат... Твърдя, че тя не е по-лоша от всички останали, за които общината е дала пари в последните години", добави Пламен Андреев.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-sus-zapoved-za-premahvaneto-na-Venera-ot-Varna-251633
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.