Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повече туристи от Централна и Източна Европа по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 04.05.2011Коментари ()646
© Varna24.bg
За сега е рано да се каже, дали България ще може да привлече повече платежоспособни туристи през този сезон. Това каза Марин Нешков председател на Варненска туристическа камара. По негови думи тенденцията в световен мащаб по отношение ръста на постъпленията от туризъм вървят само нагоре и лекия спад от 4% в условията на криза не е толкова шокиращо.

По отношение на България специалистът подчерта, че изказванията на хотелиери, че приходите от туризъм тази година ще се запазят на нивата от миналата независимо очакваното увеличение на туристи, са нереалистични и не могат да се приемат, като чиста истина. По данни на туристическите агенции и оператори показват, че записванията за тази година по Черноморието са скочили до 30%.

"Това също е субективен фактор, но отбелязваме данните към момента", каза Нешков и посочи, че това са данни на големите туроператори. Той коментира, че и през последните години се наблюдава съществено съживяване на руския пазар, като и тази година има ясни индикатори за ръст на руския пазар, както и на украинския, беларуския пазар. "Сериозна либерализация наблюдаваме по отношение на руския пазар", коментира още Нешков.

Наред с увеличението на записванията от бившите соцрепублики се наблюдава и съществено увеличение на желаещите да почиват от Полша, като по думи на Нешков този пазар е сред най-рязко увеличаващите се през последните години в България. Гостите от Сърбия и Македония също се увеличават след падането на визите. Румънския пазар традиционно си остава силен за лятото.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Poveche-turisti-ot-Centralna-i-Iztochna-Evropa-po-Chernomorieto-252082
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.