Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Търсенето на "меки" наркотици във Варна се увеличава
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 13.05.2011Коментари ()1207
©
Търсенето на т. нар. "меки" наркотици във Варна се увеличава, стана ясно на XVIII кметска конференция на организацията "Европейски градове срещу наркотиците" (ECAD), която стартира вчера. Към меките наркотици се отнасят хашишът и марихуаната. Те са по-лесно достъпни заради по-ниската си цена, като всяко четвърто дете е опитвало поне веднъж от тях. От друга страна, бройката на употребяващите хероин, който пък спада към твърдите дроги, си остава приблизително същата - между 500 и 1000 души, посочиха на конференцията.

"България е на едно от последните места по употреба на наркотици измежду страните членки на ECAD. Най-голям проблем в тази насока имат Дания, Чехия, Испания и Великобритания", коментира Йорген Свиден, изпълнителен директор на "Европейски градове срещу наркотиците".
Той каза още, че най-широко разпространената дрога е марихуаната, а хероинът постепенно започва да се измества от синтетичните наркотици. Свиден призна, че всекидневно на пазара излизат нови синтетични дроги, които дори се рекламират в определени сайтове в интернет.

"ECAD е категорично против легализирането на меката дрога. Основната задача на властите във всяка една страна е да подсигурят както добра превенция, така и подходящи бази за лечение на зависими. Изключително важна роля в превенцията обаче имат училищата. Темата за наркотиците трябва да залегне трайно в учебната програма и да се говори на нея всяка седмица", категоричен беше Джим Кор, президент на "Европейски градове срещу наркотиците".

България е домакин на форума за първи път, като според Кор Варна е избрана за провеждане на конференцията, тъй като се е доказала като сериозно ангажирано с превенцията срещу дрогата населено място. Морската столица е получила висока оценка от страните членки заради ефективните стратегии и политики, насочени към намаляване на търсенето на наркотици заради развитата и функционираща мрежа между институциите, заради наличието на достатъчен експертен потенциал и добрите практики, които са добре популяризирани.

Конференция беше открита от кмета на Варна Кирил Йорданов вчера сутринта в курорта Златни пясъци, като в нея взеха участие над 150 души от 17 страни. Форумът на "Европейски градове срещу наркотиците" продължава и днес, а в късния следобед ще бъде неговото закриване.

ECAD обединява 262 общини от 31 държави за формиране и поддържане на политики и програми срещу злоупотребата с психоактивни вещества. Централата на организацията е в Стокхолм, като Варна е пълноправен член от 2002 г. Т. нар. кметски конференции се провеждат всяка година, като се вземат важни решения за формирането на политики за намаляване търсенето и предлагането на наркотици.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Turseneto-na-meki-narkotici-vuv-Varna-se-uvelichava-254344
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.