Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хлебопроизводител: Много хлебари във Варна няма да издържат на проверките на БАБХ
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 16.05.2011Коментари ()1082
© Impact Press Group
Продължават проверките на Агенцията за безопасност на храните при търговците и производителите на хляб и сладкарски продукти. Това заяви Иво Бонев председател на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Той припомни, че производителите трябва да се пререгистрират до 15 юни, а за търговците датата е 15 септември.

Бонев добави, че за да се извърши пререгистрация е необходимо и търговци и производители да отговарят на изискванията на Агенцията, като се попълва тест с 19 въпроса. Според него от Агенцията не разполагат с голям ресурс и поради тази причина ще им бъде трудно да проверят всички производители до 15 юни.

"Доста тежка и амбициозна задача са си поставили в това начинание и аз им пожелавам успех", каза още Иво Бонев и добави, че във Варна ситничарите - малки, средни и големи са около 500 на брой, като са ясни и проблемите, които трябва да бъдат отстранени, като специалистите от Агенцията по безопасност на храните са издали предписания и срокове за изчистване на нарушенията.

Специалистът добави, че всеки един производител си преценява как и по какъв начин ще отстранява нарушенията, които са констатирани, като ако не го направят те ще бъдат затворени. Иво Бонев подчерта, че между 15-20% от производителите във Варна няма да са готови да изпълнят изискванията на Агенцията и няма да могат да се пререгистрират. По думите му най-проблемните обекти, са затворени, като има и такива, които се крият от инспекторите на Агенцията и работят само нощно време.

"Ние си ги знаем кои са и много се надявам те да не продължат да работят след 15 юни", каза председателя на съюза на хлебарите и сладкарите във Варна и подчерта, че хигиенните условия в подобни производствени цехове незнайни за контролните органи, но явяващи се на пазара са много лоши, особено лятно време, когато градът става център на производители от цяла България. "Появяват се от някъде наемат една маза бълват продукти, които за съжаление ги консумират нашите деца и ние", каза Бонев и изрази надежда, че след проверките на специалистите от Агенцията за безопасност на храните ще изчезнат от пазара.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Hleboproizvoditel-Mnogo-hlebari-vuv-Varna-nyama-da-izdurzhat-na-proverkite-na-BABH-254760
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.