Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна е домакин на международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка"
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 23.05.2011Коментари ()578
За пета поредна година във Варна се провежда мeждународният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" - Варна 2011. Във водещото за страната славянско събитие участват над 50 изтъкнати поети от 14 страни на Европа - България, Беларус, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Хърватска, Чехия, Швеция. Във Варна вече пристигнаха поети, музиканти, артисти от София и цялата страна, за да изразят подкрепата си за значимото културно събитие, както и за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. За първи път на българска сцена - сцената на "Славянска прегръдка", на 24 май - ще свири виртуозният цигулар и експерт-консултант на Нобеловите концерти Михаил Казиник от Стокхолм. Сред гостите на фестивала са и председатели на писателски съюзи (Русия, Сърбия, Хърватска), главни редактори на телевизии, радиа, водещи вестници и списания (Украйна, Полша, Сърбия), президентите на Международната асоциация на писателите и публицистите (Латвия) и на Академията на руската словесност (Русия).

На 25 май ще бъдат връчени наградите на Славянската литературна и артистична академия "Атлант на славянството", Голямата награда "Летящо перо" и "Сребърно летящо перо". Своята премиера ще имат 5 нови книги, преведени и издадени на български език от Академията. Това са творбите на наградените през 2010 г. автори: Анна Багряна (Украйна), Сърба Игнатович (Сърбия), Ружица Циндори (Хърватска), Надя Попова и Ивайло Балабанов (България). Ще бъде представен и новият брой на сп. "Знаци" - орган на Славянската академия, територия за изява на нови 26 славянски поети, което прави списанието една истинска славянска антология, разпространявана в 23 държави в света.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-e-domakin-na-mezhdunarodniya-festival-na-poeziyata-Slavyanska-pregrudka-256493
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.