Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци се обявиха против събарянето на Дом "Княгиня Надежда“
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 01.06.2011Коментари ()1902
© Varna24.bg
Група изследователи на историята на Варна, архитекти, студенти и писатели се обявиха против събарянето на дом "Княгиня Надежда" в морския град. По този повод те са изпратили писмо до кметът на града Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов и всички общински съветници.

В него се посочва, че "във връзка с планираното събаряне на сградата на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда", изразяваме своето дълбоко несъгласие с това поредно посегателство върху останките на варненската материална култура. Като оставяме на други институции и организации да изразят своето възмущение от нехристиянското решение на обществото да абдикира от грижите за сираците и изоставените деца, ние призоваваме всички варненци най-после да защитят поне един от архитектурните си паметници, заплашен да бъде сринат със земята така, както бяха сринати десетки стилни, красиви и исторически варненски сгради и къщи.

Длъжни сме да припомним, че никой няма право да произнася смъртни присъди над нашите исторически архитектурни паметници, без за това да бъде информирано обществото и получено неговото съгласие. Уверяваме ви, уважаеми съграждани, че нито моралното, нито историческото, нито юридическото право са на страната на тези, които пращат булдозери да съборят сградата на Дом "Надежда". И това ни задължава да кажем своето Не в лицето на всеки, който не разпознава знаците на историята, върви през моралните и юридическите закони и изравнява със земята общата ни памет за сметка на своя дребен просперитет. Нашето минало принадлежи на общото ни бъдеще, а не на бъдещето на един или двама "предприемчиви" души. Искаме да ви уверим, уважаеми съграждани, че сме започнали процедура по проучване на това опасно недоразумение, поемаме ангажимента да ви информираме редовно за получените резултати и се обръщаме към вас с молба за разбиране, за съдействие и подкрепа на това общоварненско дело.

Във връзка с това ви информираме, че сградата на Дом "Надежда" е здрава като крепост. Тя има удобно разпределение, а нейните функции за учебно-възпитателна работа са изобретателно усъвършенствани от даровития варненски архитект Дабков в сътрудничество с най-добрите варенски лекари и педагози. Това прави Дома не само ценен архитектурен паметник, но и лесно адаптируема сграда, която може да бъде незабавно населена и да функционира като детски и младежко-юношески център с най-разнообразно предназначение. Или каквото прецени нейният собственик Община Варна. Бъдещето ще покаже, че именно това е добрата, целесъобразната съдба на сградата на Дом "Надежда", а не съдбата на поредния срутен архитектурен бисер в период на егоистично, оскъдно и недалновидно отношение към съдбата на подрастващите поколения. Нашата покана към варненското общество, към неговите избраници - общинските съветници в Община Варна, към варненските архитекти, естети, патриоти, артисти и педагози е вместо да гледаме бездушно как изчезва варненската памет, да направим така, че на 17 септември тази година да отпразнуваме с гордост сто-годишнината от освещаването на спасения от вас паметник на прекрасната варненска архитектура и вековен символ на варненското милосърдие - Дом "Княгиня Надежда", се казва още в писмото от обществениците.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-se-obyaviha-protiv-subaryaneto-na-Dom-Knyaginya-Nadezhda-258854
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.