Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Зеленият регистър на Варна ще глътне 180 000 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 02.06.2011Коментари ()1362
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изготвянето на публичен регистър на озеленените площи и дърветата ще глътне 180 000 лв. без ДДС. Това показва технико-икономическото задание, което община Варна поръча на специалисти от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Документът от 127 страници вече е готов. Депозиран е в кметската администрация още в началото на миналия месец и в момента се стяга процедурата за обществена поръчка, чрез която трябва да бъде избрана фирма изпълнител.

Предвижда се зеленият регистър да стане факт в рамките на 17 месеца. В случай че отделните технически етапи се съвместят, реализацията на проекта може да приключи до 6 - 8 месеца, съобщи доц. д-р Огнян Къчев.

В качеството си на общински съветник той неведнъж настоява за приемането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в община Варна. Изпълнението на този ангажимент е задължително по силата на чл. 63, ал. 1 от Закона за устройство на територията. Само на базата на подобен регистър може да се изготви Опорен план на зелената система към Общия устройствен план, с което да бъдат регламентирани и спасени от застрояване всички паркове и градинки във Варна, категоричен е местният депутат.

Заданието, изработено от ландшафтни архитекти под ръководството на проф. Тодор Булев, сочи необходимостта от експертен екип, който да се нагърби с проекта. Регистърът ще оказва не само териториалното разпределение на зелените площи в общината, но и характера и обема на негативните процеси и явления, които им въздействат. Обработката на данните ще служи за текущо наблюдение и контрол и ще позволява да се оценява потенциала за развитие на отделните озеленени зони. Наред с това регистърът ще бъде от голяма полза за устройственото проектиране, за изготвянето на интегрирани планове и програмирането на конкретни мерки за съхранение на зеленото богатство в морската столица, отчита заданието.

Сумата, необходима за изпълнението на регистъра, не е заложена в тазгодишния бюджет. Затова обществената поръчка може да види бял свят най-рано догодина, стига кметската администрация да предвиди средства в местната хазна.

През февруари градоначалникът Кирил Йорданов обяви, че в бюджет 2011 са заделени 60 000 лв. за изработката на техническото задание за публичния регистър на зелената система.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zeleniyat-registur-na-Varna-shte-glutne-180-000-lv-258995
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.