Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Няма решение за Средношколско общежитие "Михаил Колони" - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 06.06.2011Коментари ()1097
© Varna24.bg
Общинските съветници от комисията по образование във Варна разгледаха писмо от областният управител на града за извършване на проверка на Средношколско общежитие "Михаил Колони". Те дебатираха по проблемите на структурата, но останаха без решение, тъй като в дневния ред не бе включено предложение.

Председателят на комисията Радослав Коев изтъкна, че лично е предлагал да се намали броят на децата в общежитието. По думите му присъствието им там противоречи на поне два закона, тъй като условията в сградата не отговарят на никакви критерии. На днешното заседание присъства и директорът на средношколското общежитие Росен Божков, който се обърна към местните депутати с апела да се подобрят условията за децата с общи действия. Той визира комисията по образование, Общинския съвет и Регионалния инспекторат по образование. Доц. Константин Трошев прекрати дебата с предложението директорът на общежитието да изготви конкретни искания.

През годините сме дебатирали по въпроса десетки пъти, коментира Коев. Според мен "скотските" условия в общежитието не могат да бъдат променени. Сградата е много стара от 1959 година и е спорно дали трябва да се влагат средства в нея или Общината да построи нова. Не бива да позволяваме да има деца, които да живеят на място, което не отговаря на санитарните условия, каза в заключение председателят на комисията.

В момента в общежитието живеят 241 ученика, въпреки, че неговият капацитет е за около 490 души. Още 50 ученици чакат да бъдат настанени, но за тях няма места. Причината е, че част от сградният фонд, столовата е зает от общинската фирма "Ученическо и столово хранене", а в друга част е настанено счетоводството на детските градини. Ако проектът за настаняването на ОДК се осъществи, няма да има място за учениците.

Вторият опит Варна да има свой омбудсман, който да е ангажиран с проблемите на гражданите се оказа неуспешен. Съветниците гласуваха против изборът му.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nyama-reshenie-za-Srednoshkolsko-obshtezhitie-Mihail-Koloni-Varna-260285
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.