Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пускат чужди кораби край Варна заради "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 08.06.2011Коментари ()991
© Varna24.bg
Министерският съвет разреши пребиваването на специализирани и научно-изследователски кораби в изключителната икономическа зона, териториалното море и вътрешните морски води на Република България и посещения в пристанище Варна в периода от 10 юни 2011 г. до 30 юни 2012 г., включително. Целта на посещенията е свързана с извършването на комплексни научни изследвания, касаещи изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта "Южен поток".

Планирано е провеждането на географски изследвания относно топографията на морското дъно, морфологията и геологичната му структура с цел точното определяне на дълбочините, характеристиките и свойствата на дънните наслагвания, хидрографски, геофизични, геотехнически, метеорологични и екологични изследвания за оценка въздействието върху околната среда, оценка на възможните социално-икономически въздействия, както и на възможните проблеми, които могат да възникнат при строителството на газопровода. Резултатите от тези изследвания ще дадат възможност за оптимален избор на трасето.

Провеждането на комплексните научни изследвания в териториалното море и изключителната икономическа зона на България, както и провеждането на инженерно-геоложки изследвания на мястото на излизане на газопровода на сушата и сондирането на сондажни отвори с вземане на проби в териториалните води в непосредствена близост до сушата ще се реализира от 6 чуждестранни кораба - четири под руски флаг и по един под норвежки и под малтийски флаг. В изследването ще се включат и два български кораба.

Изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта "Южен поток", са планирани да се осъществят чрез съвместната дейност на научните организации "Peter Gas"/Русия/, "Grup Servicii Petroliere"/Румъния/ и Института по океанология и Института по биоразнообразни и екосистемни изследвания към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и няма да създадат затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

С друго решение кабинетът разреши пребиваванията на научно-изследователския кораб "Mare Nigrum" в изключителната икономическа зона и териториалното море на България в периодите от 10 до 23 юни 2011 г., от 22 август до 4 септември 2011 г. и от 15 до 30 септември 2011 г., включително. Целта е извършването на комплексни научни изследвания, свързани с изпълнението на съвместен проект "MARINEGEOHAZARDS" по оперативната Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.
Изследванията ще се проведат от румънските National Institute of Marine Geology and Geoecology и National Institute of Earth Physics и Института по океанология и Геофизическия институт към БАН. Научните изследвания са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда.

На заседанието си днес Правителството удължи с две години срока на разрешението, дадено на "Мелроуз Рисорсиз" ООД, за търсене и проучване на нефт и газ в Блок Галата. Размерът на Блок Галата се намалява от 1886.66 кв. км на 1786.86 кв. км, а минималната работна програма на дружеството - от 8 на 5 сондажа, като с това целите на предоставеното разрешение за търсене и проучване не се изменят.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Puskat-chuzhdi-korabi-krai-Varna-zaradi-Yuzhen-potok-260828
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.