Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рибарите очакват ЕК да реши за улова в румънски води
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 13.06.2011Коментари ()727
©
До 17 юни се очаква решението на Европейската комисия (ЕК) за скандала с незаконното задържане на нашия риболовен кораб от румънските гранични власти в Мангалия. Това стана известно по време на общото събрание на рибарската браншова организация "Черноморски изгрев" в събота.

Както е известно, румънските власти отказват да изпълнят подписания от тях европейски регламент, разрешаващ свободния улов на риба на кораби от страните на ЕС в 20-милната морска зона, която те продължават да смятат за своя икономическа зона. Това стана причина за незаконното задържане вече 2 месеца на риболовния кораб на нашия рибар Христо Спасов в пристанище Мангалия, като срещу него се води и съдебен процес. След втвърдяването на румънската позиция по този въпрос сега рибарите от "Черноморски изгрев" очакват час по-скоро Брюксел да разсече гордиевия възел.

Забраната за улов на калкан пада на 15 юни, а основните запаси от деликатесната риба са съсредоточени във водите срещу Мангалия и Констанца. Докато не бъде отменено незаконното задържане на кораба на Христо Спасов, нито един наш рибар няма да посмее да отиде на улов в този район, заяви Емил Милев, председател на браншовата организация.

По неговите думи "Черноморски изгрев" настоява и за по-бързото приемане на новия закон за рибарството, съобразен с европейските изисквания. Нормативният акт още не е влязъл в пленарната зала, а от неговото скорошно гласуване зависи решаването на големия проблем с обедняването на рибните запаси в Черно море, твърдят от браншовата организация. Варненските рибари са солидарни с океанолозите, че траленето за рапани трябва да бъде регулярно и само в определени зони. Това обаче не може да стане без приемането на новия закон.

Риболовните ни кораби основно ловят калкан, рапани и акула по Северното Черноморие. В кратък период те излизат за сафрид, чернокоп и барбуна. Варненските рибари рядко ловя цаца, тъй като им е икономически неизгодно заради ниската цена, която не може да покрие разходите от дългите преходи в морето. Неслучайно точно тук бе създадена и първата браншова организация "Черноморски изгрев", призната със сертификат от ИАРА, която обединява около 70 рибарски кораби от Варна, Балчик, Каварна и Шабла. На събранието бе отчетено, че за свалянето от 1200 лв. на 360 лв. на годишната такса за проследяващо устройство на риболовен кораб с дължина над 15 м заслугата е основно на тяхната организация. От следващата година включването в системата на наблюдение на море става задължителна и за корабите с дължина над 12 м.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 16
11.04.2013 »
20.06.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Ribarite-ochakvat-EK-da-reshi-za-ulova-v-rumunski-vodi-262170
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.