Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава утре вечер у нас
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 14.06.2011Коментари ()877
© Impact Press Group
Първото за тази година пълно лунно затъмнение ще наблюдаваме утре вечер от цялата територия на България. Продължителността му ще е 1 час и 40 минути. Лунно затъмнение има, когато естественият спътник на планетата ни влезе в нейната сянка. То е пълно, когато сателитът се намира изцяло в земния "шлейф". Интересно е, че Луната не изчезва изцяло, а става червеникаво-кафява - слънчевите лъчи се разсейват в земната атмосфера и част от тях я осветяват.

На 15 юни Луната ще изгрее малко преди залеза на Слънцето. Затъмнението започва като частично, когато Луната влезе в полусянката на Земята в 20 ч. 24 мин. 33 сек. местно време.

В сянката на планетата ни сателитът ще се намира от 21 ч. 22 мин. 56 сек., когато вече се е издигнал на 12 градуса над хоризонта. Началото на пълното лунно затъмнение е в 22 ч. 22 мин. 29 сек., максималната му фаза - в 23 ч. 12 мин. 37 сек., а краят - в 0 ч. 2 мин. 41 сек. на 16 юни. После то пак ще е частично, финалът му е в 2 ч., когато спътникът ще напусне полусянката на Земята.

Освен в България затъмнението ще се наблюдава в цяла Европа (с изключение на Скандинавския полуостров), Азия (без северозападните й райони), Африка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Антарктида, Индийския океан и югоизточните части на Атлантическия океан.

То ще е рядък феномен, защото естественият спътник на планетата ни ще премине през точния център на земната сянка. Предишното подобно затъмнение бе на 16 юли 2000 г., следващото ще е на 27 юли 2018 г.

Според астрологията лунните затъмнения са лоши събития. Днешното е в 24-тия градус на зодиакалния знак Стрелец и би засегнало най-вече родените на 15 декември (плюс-минус 2-3 дни от тази дата). Да внимават и Близнаците, появили се на бял свят на 15 юни, понеже техният знак е на 180 градуса от Стрелеца.

По-уязвими са представителките на нежния пол, защото Луната символизира женското начало. Мнозина астролози прогнозират неприятни събития в САЩ до 10 денонощия след 15 юни, тъй като зодиакалният знак на тази държава е Близнаци.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Pulno-lunno-zatumnenie-shte-se-nablyudava-utre-vecher-u-nas-262333
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.