Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Няма глобени за улов на маломерна цаца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:25 / 21.06.2011Коментари ()2936
©
Във Варна няма глобени за улов или продажба на маломерна цаца. Установен е обаче улов на маломерен калкан. Това показа проверка.

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, уловът, пренасянето, превозването и продажбата на риба и други водни организми с размери, по-малки от минимално допустимите, са забранени от 2006 г. Така например са забранени уловът и продажбата на цаца с размер под 7 см. Ограничение има и за останалите често срещани в менютата на местните заведения риби. Забранен е уловът на хамсия под 9 см, сафрид и попчета под 12 см, лаврак, лефер и паламуд под 28 см, зарган под 35 см и калкан под 45 см. Подобна забрана има и за обикновени и пясъчни скариди с дължина под 5 см и черна морска мида под 7 см. За рибите дължината се измерва от началото на главата до края на опашната перка. Мидите пък се измерват по цялата най-голяма дължина на черупката.

За спазването на забраните следи и санкционира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Приоритетно се следи размера на калкана, понеже за улова има квота, съобщи Николай Киреков - временно изпълняващ длъжността началник на варненското звено на Агенция по рибарство и аквакултури. За улов и търговия на по-малки екземпляри от деликатесната риба има и наложени актове. Такива обаче няма за по-дребна цаца и сафрид, посочи Киреков.

В Агенцията по безопасност на храните във Варна се получават сигнали за продажба на маломерна риба, най-вече на рибната борса на Централния пазар. Това обяви д-р Живка Манева - директор на Областна дирекция по безопасност на храните. Агенцията следи за качеството и безопасността на рибата, а размерът няма отношение към тях, обясни д-р Манева. Тя уточни, че сигналите се препращат по компетентност към Агенция по рибарство и аквакултури за проверка на размера и произхода на морските продукти. Сигнал към рибарската агенция се подава и ако хранителните инспектори се натъкнат на маломерни риби в заведенията.

Според действащите разпоредби всяко заведение и всеки магазин трябва да разполага с документи за произход на морските дарове. Така от Агенцията по рибарство и аквакултури могат да стигнат до рибарите. Санкцията за улов и продажба на маломерни видове е от 300 до 600 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, му се налага имуществена санкция в размер от 600 до 2000 лв., се посочва в Закона за рибарството и аквакултурите.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nyama-globeni-za-ulov-na-malomerna-caca-vuv-Varna-264289
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.