Няма интерес към производството на хляб по стандарт във Варна | ||||||
| ||||||
По думи на Бонев при разговори с негови колеги хлебопроизводители е станало ясно, че част от тях са подали заявления за производство на този хляб, но след това от Агенцията за безопасност на храните са им извършили изключително строги проверки и те са се отказали. Третата и най-важна причина обаче е политиката на големите търговски вериги, които излизат с цени много под себестойността на насъщния и даде за пример цени от порядъка на 32, 35 или 40 стотинки на заводския хляб. "Е как да очакваме тогава потребителя да си купи хляб по стандарта за 1,05 лева, когато търговските вериги обявяват промоции на тези цени", каза още Бонев и добави, че за него тези промоции са изключително законово съмнителни. Проблем според Иво Бонев е и фактът, че търговците трябва да пререгистрират в НАП касовите си апарати и да се свържат с агенцията, тъй като това ще струва по около 700 лева на касов апарат. "Не на фирма, а на касов апарат, а примерно някой търговец може да има 4 апарата и тогава сами сметнете, колко ще трябва да даде за свързване и пререгистрация", посочи Бонев и добави, че този разход ще се окаже в тежест на всички фирми. Източник: Радио "Фокус" |