Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес последно сменяме личния лекар
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 30.06.2011Коментари ()700
© Varna24.bg
Днес изтича срокът, в който всички здравноосигурени граждани имат право да сменят личния си лекар. Това може да стане без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Смяната става по служебен път в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) по местоживеене.

За целта трябва да закупите регистрационна форма за постоянен избор и да я попълните при предпочитания от вас общопрактикуващ лекар. Информация за местата, откъдето бланката може да се закупи, има в РЗОК.

При новоизбраното джипи, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако нямате здравна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на джипи на мястото извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от личния лекар или от специалиста, който временно следи състоянието им.

При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният избор на джипито.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, който има договор с РЗОК. При представяне на здравна книжка пациентът заплаща на лекаря само потребителска такса.

Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

Източник: в. "24 часа"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-posledno-smenyame-lichniya-lekar-266596
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.