Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учат варненските пешеходци и шофьори как да избягват катастрофи
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 26.07.2011Коментари ()653
© Varna24.bg
От този петък доброволци ще раздават по варненските улици и кръстовища брошури със съвети към пешеходци и шофьори как да запазим живота си и да избягваме пътни инциденти. Инициативата е на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, която откри вчера свой постоянен офис във Варна.

"Идеята е да се запази животът предимно на пешеходците, защото според статистиката всеки трети загинал или ранен при пътен инцидент е именно такъв", каза председателят на организацията Владимир Тодоров. По негови данни в Европа на всеки 100 загинали 20 също са пешеходци. България обаче била на едно от челните места в черната статистика с пътните инциденти.

От началото на тази година по пътищата на България са загинали общо 329 души. През месеците юли и август обаче техният брой скача рязко на близо 80 души месечно. А между 3000 и 5000 пострадали при катастрофи остават инвалиди за цял живот. Затова асоциацията издава препоръки към шофьорите за летните отпускарски месеци.

"Има няколко основни правила, които могат да спасят не един човешки живот при дълъг път. Най-важното е никога да не определяте час на пристигане. На път всичко може да се случи, пътувайте бавно и спокойно, без да гоните време. Важното е да стигнете живи, а не кога. В никакъв случай не оставяйте разни предмети свободно в колата. Съвсем скоро румънска туристка почина у нас, след като при катастрофа беше ударена смъртоносно от лаптопа си, захвърлен на задната седалка. Много трябва да се внимава при изпреварване при жеги, защото маранята над асфалта дава нереална оценка за разстоянията. Гумите на автомобила също трябва да са напомпани в норма", обясни Тодоров.

Той допълни, че от началото на годината 60 варненци са потърсили помощ от асоциацията по различни проблеми. Освен това от тази година организацията предлага и нови услуги - информиране на пострадалите с трайни увреждания за техните права относно социалното подпомагане, съдействие за получаване на финансова помощ от Министерството на труда и социалното подпомагане, съдействие за водене на дела за лекарски грешки, отстъпки по някои видове застраховки и информиране на пострадалите за възможността да получат безплатни технически помощни средства.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchat-varnenskite-peshehodci-i-shofyori-kak-da-izbyagvat-katastrofi-273789
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.