Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Глад за готвачи по варненските ресторанти
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 08.08.2011Коментари ()3155
© Impact Press Group
Глад за квалифициран персонал изпитват варненските ресторанти в разгара на лятото. Това каза председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Лефтеров. Той посочи, че повечето заведения за хранене изпитват остра необходимост от готвачи. Заради липсата на мераклии за работа едва около 60-70% от нужните позиции са заети, а празните места се покриват чрез оптимизация на работата.

В бранша няма заплата под 700 лв., но и това възнаграждение не стига на младите, оплака се Лефтеров. По думите му, след като натрупат малко опит, повечето начинаещи готвачи бягат в чужбина или на круизните кораби.

Според Лефтеров твърдението на председателя на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов, че 90% от ресторантските работници по морето са неквалифицирани, са крайно неверни. Независимо от недостига на кадри в кухнята, без кетап не се допуска да работи никой, категоричен е Лефтеров. Той добави, че и в момента практиката и изискванията са такива и че няма да има много смисъл това допълнително да се регламентира, както смятат да правят от БАБХ.

Без първоначален поне 3-месечен курс не можеш да работиш в кухня. От там нататък ти трябват много години специализация, коментира браншовикът. Той заключи, че все пак в професията дипломата не е от толкова голямо значение, колкото опитът и специализацията. "Готвачът може и със средно образование да е, и пак да е майстор", смята Лефтеров.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Glad-za-gotvachi-po-varnenskite-restoranti-277272
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.