Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кроят колективен иск заради таванските помещения в кв. "Дружба"
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 02.09.2011Коментари ()1002
©
Колективен иск кроят етажни собственици от няколко блока в аспаруховския квартал "Дружба". Те възнамеряват вкупом да отнесат в съда заплетения казус с таванските помещения в жилищните сгради.

Проблемът с неясния статут на таваните не важи само за 2 - 3 от общо около 16 блока, а жителите на четвърти вече са спечелили делата срещу незаконните обитатели. Съседите им от останалите десетина сгради обаче са решени да излъчат свои представители, които да движат колективния иск. Целта му е стаите в подпокривното пространство на блоковете да бъдат освободени от обитателите си, така че собствениците на апартаментите пълноценно да разполагат с общите си части.

Неотдавна Дарин Лашков, юрист към Програмата на ООН за развитие, прогнозира, че решаването на спора в съда би довело до сложни административни и граждански казуси, чието разплитане може да отнеме години. Специалистът лансира идеята да се потърси алтернатива на забатаченото положение с добрата воля на общината и Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според Лашков, докато не се изясни статутът на всички тавански помещения в двайсетината блокчета в кв. "Дружба", етажните собственици там няма да могат да кандидатстват за еврофинансиране по програмата за саниране на многофамилни жилища. С негативите на тази ситуация вече се сблъскаха жителите на бл. 11 в квартала, който в момента се санира чрез демонстрационния прокт за обновяване на ПРООН и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По данни на район "Аспарухово" таванските помещения, в които са настанени варненци, са около 60. Едва 20 от тях се обитават от картотекирани като нуждаещи се. Това означава, че на 40 - 50 от семействата нямаме основание да предложим общинско жилище. Не малко от тях са с изтекли заповеди за настаняване. Не липсват и тавански части, обитавани от наследниците на работниците, на които някога са били предоставени. Същевременно за тези помещения не се плаща наем, коментира преди време Валентина Велчев, зам.-кмет на район "Аспарухово".

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kroyat-kolektiven-isk-zaradi-tavanskite-pomeshteniya-v-kv-Druzhba-284147
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.