Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РИО - Варна: 4 100 ще бъдат първокласници във Варненска област
Автор: Екип Varna24.bg 12:36 / 02.09.2011Коментари ()885
© Varna24.bg
Около 4 100 първокласника се очакват да влизат в училищните стаи във Варненска област, съобщи Йорданка Атанасова, началник на Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Точната справка за броя на децата, които тази година ще бъдат първи клас се очаква да излезе утре.

По думите на Атанасова до този момент няма данни за проблеми в училищата, които да попречат на учебния процес. Част от ремонтите на учебните заведения са приключили вчера, а останалите се очаква да бъдат довършени до 15 септември.

Тетрадките с анимационни герои са най-купуваните за първокласниците. Това показа проверка. Продавачите заявиха, че малчуганите избират своите учебни пособия според любимата си книжка или филмче.

Комплекта, който задължително се изисква за първокласниците е от 10 тетрадки: пет с тесни и широки редове и пет броя с квадратчета. Това излиза на родителите точно 3 лева. От миналата година няма увеличение на цените на тетрадките, но разнообразието е голямо. Те са с твърди и бляскави корици, с любими герои или с японска анимация.

Цените варират в зависимост от формата, броя на листата и качеството на хартията. Най-евтината тетрадка 20 листа от вестникарска хартия е средно около 30 стотинки.

На родния пазар се предлагат различни учебни пособия, както от български производители, така и от Турция, Италия, Китай, Испания и др., които варират според ценовия клас.

Новите екземпляри учебници се продават на коричните издателски цени, а употребяваните - на 50% от стойността им. Търговците на учебни пособия се стремят да предлагат пълните комплекти учебници и помагала втора употреба, за да бъдат те значително по-евтини за клиентите им.

На пазара се изкупуват всички валидни, одобрени от МОН учебници, учебни тетрадки, помагала, сборници, атласи, речници, както и разнообразна допълнителна литература. Задължително условие за изкупуване е съответното пособие да няма липсващи, надраскани или измачкани страници. Употребяваните учебници и помагала се изплащат на клиентите на 25% от коричната издателска цена. Изкупуването на определени заглавия се ограничава или намалява в зависимост от търсенето и предлагането им, уточняват продавачите.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/RIO-Varna-4-100-shte-budat-purvoklasnici-vuv-Varnenska-oblast-284268
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.