Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненско село иска национален празник в чест на знамето и герба
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 16.09.2011Коментари ()2055
©
Жители на варненското село Климентово се обявиха за създаване на национален празник, който да е в чест на трибагреника и герба на България. Това каза Киро Михов кметски наместник в селото.

По думите му идеята за създаването на този празник е възникнала още през 2003-а година, но чак сега жителите на Климентово са предприели стъпки в тази посока. Те са написали писмо, в което са обосновали мотивите за създаването на такъв празник и са го изпратили до президентството, Народното събрание и Министерския съвет. Не след дълго е бил получен и отговор от институциите.

Станало ясно, че от Народното събрание и президентството одобрявали и приветствали идеята за такъв празник, но за да стане факт, това трябва да се гласува от министерския съвет. Според Киро Михов щом има празници, като например на тиквата или други подобни, трябва да има и празник на нещо, което символизира България, а именно знамето и герба на страната. Той уточни, че на 25-и септември 2003 година на общоселско събрание жителите на Климентово са обсъдили идеята за такъв празник.

Първата стъпка към това била закупуването на 100 знамена, които са сложени на всяка една къща в селото. Именно поради тази причина Киро Михов заяви, че идеята е празника да се чества точно на 25 септември. "Надявам се рано или късно този празник да стане факт и той да е национален, защото ние така или иначе си го честваме всяка година на тази дата", коментира кметския наместник.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnensko-selo-iska-nacionalen-praznik-v-chest-na-znameto-i-gerba-287887
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.