Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Близо 68% от варненци смятат, че градът има добри шансове да стане културна столица
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 16.09.2011Коментари ()1101
© Varna24.bg
Близо 68% от варненци смятат, че градът им има по-добри шансове да стане културна столица на Европа през 2019 година. Това каза доц. Веселина Димитрова научен консултант към секретариата Варна - европейска столица на културата във връзка с проведено социологическо изследване по отношение кандидатурата на града в престижния конкурс.

По думите на специалиста, това което трябва да се направи, за да се реализира проекта и Варна действително да стане Европейска културна столица е да се разработи културен проект, който да се основава на ползите - икономически и социални и на всичко това, което може да се развива, за да го направи привлекателна среда, в която стандарта на живот ще бъде много по-висок.

По думи на Веселина Димитрова специалистите, които работят по кандидатурата на Варна за културна столица са стигнали до единодушния извод, че туризма е този, който може да помогне изключително много на града, за да достигне заветната цел, но той трябва да следва културната стратегия, която ще си постави самия секретариат и град, заедно с обществото. По отношение на проблемите с инфраструктурата варненци са изразили мнение, че този проблем действително е сериозен, като там може да се работи в подобряване на градската среда.

Във връзка с културния потенциал на Варна Веселина Димитрова посочи, че е било направено допълнително изследване, което е показвало, до колко се потребяват културни продукти в самия град Варна. Според нея варненци възприемат за достатъчни броя на културните продукти и те желаят да се разнообразят до толкова, до колкото ще включват иновативни форми за конкретната година, в която ще се изпълни самия проект «Европейска столица на културата» т.е през 2019 година.

Тя добави, че средства трябва да се заделят не само от общината, но и от целия бизнес в региона и ако обществеността осъзнае ползата от този проект, то резултатите ще бъдат много добри. Специалистът каза в заключение, че по време на кръгла маса, на която са присъствали и представители от настоящата културна столица Турку е станало ясно, че Варна има добрите шансове да спечели конкурса през 2019 година.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 94
09.10.2014 »
11.09.2014 »
10.09.2014 »
05.09.2014 »
20.08.2014 »
18.08.2014 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Blizo-68-ot-varnenci-smyatat-che-gradut-ima-dobri-shansove-da-stane-kulturna-stolica-288001
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.