Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над 15% от сладкарите във Варна са затворили от март до днес
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 26.09.2011Коментари ()659
Над 15% от сладкарските производители са затворили във Варна от месец март насам. Това каза Иво Бонев председател на Съюза на хлебарите и сладкарите в града. По думите му причините за това са няколко. Основната обаче е високата цена на суровините, в частност на захарта, която за една година се увеличи драстично. Наред с това обаче сериозна спънка за сладкарите се оказват и проверките на Агенцията по безопасност на храните, както и задължителната пререгистрация.

По думи на Бонев независимо, че последния срок за пререгистрация на търговците е 15 септември, а до 15 юни производителите на хранителни изделия, срокът не е могъл да се спази напълно поради факта, че агенцията не разполага с необходимия ресурс. Оказва се, че само във варненска област има 500 производителя, а отделно има около 10 000 търговци.

Иво Бонев заяви още, че първоначалната му прогноза, че близо 10-15% от производителите няма да издържат се сбъдва, като в сладкарския бранш надхвърля и 15%. Той коментира, че няколко емблематични за Варна сладкарски цеха вече са затворили врати или пък се продават. "Съветвам бизнесмените да бъдат внимателни, когато започват такъв бизнес, защото в момента ситуацията там е тежка", предупреди още председателят на съюза на сладкарите и хлебарите в града.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-15-ot-sladkarite-vuv-Varna-sa-zatvorili-ot-mart-do-dnes-290299
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.