Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Край на далаверите с кръвните тестове
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 14.10.2011Коментари ()919
© Varna24.bg
МВР слага край на далаверите с кръвни тестове, които пияните шофьори прилагаха, след като бъдат заловени почерпени зад волана. В момента водачите имат 120 минути, за да отидат и да си направят кръвен тест в болница, с който евентуално да опровергаят резултатите от дрегера. За тези два часа обаче концентрацията на алкохол намалява и цифрите могат да ги оправдаят. Освен това времето е достатъчно, за да могат да се обадят на близки и познати, които по някакъв начин да им помогнат да манипулират резултата.

Промените, които са заложени в проект на нова наредба, която вече е пусната за съгласуване по министерства, ще пресече тези измами. Според нея времето, за което може да се изследва кръвта на водача, след като е заловен да шофира пиян, се намалява от 120 на 90 минути. То може да се стопи и до 45 минути по преценка на полицая, хванал нарушителя. Униформеният вписва в специален талон мястото, където е спипан пияният. Ако в близост има лечебно заведение, което е подходящо за вземането на пробата, то тогава шофьорът има по-малко от час да отиде дотам.

Промените предвиждат още и ограничаване на болниците, които имат право да мерят алкохол и опиати в кръвта. В наредбата има списък на 5 специализирани технически лаборатории, в които могат да се правят такива кръвни проби. Те ще бъдат определени от Министерството на здравеопазването. Дори и в тези лаборатории обаче няма да могат да се правят тестове на пияни водачи, ако те не носят в себе си документ за самоличност или не са придружени от униформен. В такъв случай за съставяне на акта се използват данните, взети от дрегера на пътя.

Източник: в. "Монитор"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Krai-na-dalaverite-s-kruvnite-testove-295638
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.