Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Продължават грижите за оралното здраве на варненчетата
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 20.10.2011Коментари ()602
© Varna24.bg
Министерство на здравеопазването стартира кампания за поставяне на силанти при децата от 5 до 9 годишна възраст. Тя е част от изпълнението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години (2009 -2014 г.)
Целите на програмата са :

Установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве по стандартни показатели на децата до 18 годишна възраст;

Повишаване дела на децата, които имат знания, адекватно поведение и умения за опазване на оралното си здраве;

Намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби чрез прилагането на силанти;
Кариесът при постоянни зъби започва при първите постоянни молари (кътници), които пробиват на 6 години. Те пробиват с дъвкателна повърхност, набраздена от много разклонения, ямки, фисури и бразди, които представляват място за задръжка на зъбна плака - основен комплексен фактор за развитие на кариес. Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват.
• Над 80% от децата над 6 годишна възраст са засегнати от кариес;
• Децата на 12 години имат средно между 4,3 - 7 кариозни зъби;
• Всеки четвърти 18 годишен е с един изваден постоянен зъб.
Затова запечатването със силанти, които отделят и флуорни йони, трябва да се осъществява до две години след пробива им, период, през който емайлът "узрява" и достига най-висока степен на минерализация.

Профилактичното покритие на дълбоките фисури веднага след пробива на тези зъби със силанти, осигурява 100% здраве на фисурата, спестява средства и осигурява пълноценно съзъбие.
За 2011година дейностите по поставяне на силантите на децата ще продължат до 30 ноември. Поставянето на силантите се отнася за деца от 5 до 9 години и е безплатно. Извършва се за около 30 минути и се финансира от Министерство на Здравеопазването.

Родителите следва да заведат децата си при определените по списък стоматолози по региони - за гр. Варна координатор е д-р Борислав Емилов Даковски - 0888 840412, 052 606383

Изпълнението на Националната програма ще доведе до следните резултати:

• До 70% от децата до 12 годишна възраст да имат знания за опазване на оралното си здраве;
• До 60% от децата до 12 годишна възраст да имат адекватно поведение и умения за опазване на оралното си здраве;
• До 50% от децата на 6 години да бъдат със здрави временни и постоянни зъби;
• До 70% от 12 годишните деца, обхванати от програмата, да са със здрави постоянни зъби. • До 70% от 18 годишните да нямат извадени зъби;
Във връзка с кампанията за поставяне на силанти при децата от 5 до 9 годишна възраст в Регионална здравна инспекция - Варна на 24 октомври (понеделник) ще се проведе пресконференция. Начало на пресконференцията - 11часа, 1 етаж , стая 101.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Produlzhavat-grizhite-za-oralnoto-zdrave-na-varnenchetata-297507
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.